Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt το γερμανικό ΥΠΟΙΚ φαίνεται να απορρίπτει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ενόψει εκλογών. Τι λέει ο ΕSM για το θέμα;
«Η σχέση Ελλάδας-ΔΝΤ ήταν πάντα μια δύσκολη σχέση. Ειδικά οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποιούν το Ταμείο ως κινητήρια δύναμη πίσω από τα μέτρα λιτότητας και τα μεταρρυθμιστικά αιτήματα των ετών της κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε υποσχεθεί να διώξει από τη χώρα το ΔΝΤ – μια από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχει υλοποιήσει» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφορικά με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει τέλος στην παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα, όπως πρόσφατα ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Το σχέδιο Τσίπρα μπορεί να περιγραφεί με δύο λόγια: πρόωρη αποπληρωμή. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοφλήσει τα χρέη προς το ΔΝΤ για να το ξεφορτωθεί. Αλλά ίσως ο Τσίπρας υπόσχεται για ακόμη μια φορά πολλά».
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ από το 2010 έχει προσφέρει βοήθεια ύψους 31,9 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων έχει ήδη αποπληρωθεί. Απομένουν τώρα ως το 2024 περίπου άλλα 9,4 δις ευρώ για να ολοκληρωθεί η εξόφληση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ εξετάζει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων. «Με την πρόωρη αποπληρωμή των υπέρογκων δανείων του ΔΝΤ η Ελλάδα θα αποφορτιστεί από την εξυπηρέτηση χρέους. Μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα από οικονομική άποψη», γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι κάτι αντίστοιχο έκαναν και η Ιρλανδία και Πορτογαλία με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων. Για την ελληνική κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή, εκτιμά ο αρθρογράφος, πιο σημαντικό από την εξοικονόμηση πόρων μακροπρόθεσμα, φαίνεται να είναι το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει ενόψει εκλογών.
Tο εμπόδιο της Γερμανίας και η στάση του ESM
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα χρήματα για μια πρόωρη αποπληρωμή η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει από το αποθεματικό των περίπου 30 δις ευρώ που δημιούργησε πέρυσι. «Αλλά εδώ ακριβώς ξεκινούν τα προβλήματα. Τα περισσότερα χρήματα από αυτό το “μαξιλαράκι” προέρχονται από δάνεια του ΕSM. Έτσι για να μπορέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να καταφύγει σε αυτά θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του ESM.» Εκπρόσωπος του ΕSM ανέφερε στην Handelsblatt ότι «μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει σχετικό αίτημα» αλλά εάν η Ελλάδα ζητήσει τελικά κάτι τέτοιο ο ESM θα το εξετάσει.
Όπως τόνισε ωστόσο ο εκπρόσωπος του ESM στην Handelsblatt: «Την τελευταία λέξη έχουν όμως τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Διευθυντήριο του ESM και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια». Η Handelsblatt εκτιμά ότι αυτό ακριβώς «θα ήταν για την Ελλάδα ένα εμπόδιο» και εξηγεί: «Διότι ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι κατά ενός τέτοιου σχεδίου. Σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση “βλέπει με σκεπτικισμό ενδεχόμενη αποπληρωμή των δανείων του ΔNT”. Η αιτία: Η πρόωρη εξόφληση “θα μπορούσε να θεωρηθεί απόσυρση του ΔΝΤ”. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θέλει να το αποφύγει.»
Η Handelsblatt αναφέρει ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική βουλή καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης επέμεναν στην παραμονή του ΔΝΤ λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διέθετε στη διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων. Ο αρθρογράφος εκτιμά λοιπόν ότι η ελπίδα του Αλ. Τσίπρα για απαλλαγή «από τους ενοχλητικούς επιθεωρητές του ΔΝΤ με πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ» πιθανόν να μην εκπληρωθεί, ενώ για να συμφωνήσει η Bundestag σε πρόωρη εξόφληση των δόσεων δανείων από το ΔΝΤ, «θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στις διαδικασίες αξιολόγησης ως δανειστής». Πάντως όπως δήλωσε τέλος ο εκπρόσωπος του ESM στην Handelsblatt: «Αυτόν τον ρόλο το ΔΝΤ σίγουρα θα συνεχίσει να διαδραματίζει στην Ελλάδα και στο μέλλον».
Πηγή: DW