Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό τη μορφή βακουφιού ή ξένου πανεπιστημίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το συγκεκριμένο θέμα -που αποτελεί πάγιο ελληνικό αίτημα- που παρουσιάζει η εφημερίδα «Χουριέτ» επανέρχεται κατά διαστήματα την τελευταία 10ετία στα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες.
Οι εκδοχές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι δύο: είτε θα λειτουργήσει ως πανεπιστήμιο ευαγούς ιδρύματος (βακούφι), είτε ως ξένο πανεπιστήμιο.
Για την πρώτη, θα επιτραπεί να ιδρυθεί εκ νέου η σχολή ως βακουφική ανώτερη σχολή, όπως αρκετές άλλες στην Τουρκία που υπάγονται στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, αλλά έχουν διοικητική αυτονομία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Χουριέτ» η πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η σχολή, με υπαγωγή σε ξένο πανεπιστήμιο είναι κάτι που είναι πιο εφικτό για την κυβέρνηση Ερντογάν. Αν γίνει αυτό, το νέο πανεπιστήμιο θα υπάγεται στη νομοθεσία της ξένης χώρας, ενώ θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί διμερής συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ενδιαφερόμενης χώρας.
Μια τρίτη εκδοχή που υπάρχει στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης είναι να γίνει συνταγματική αναθεώρηση ούτως ώστε η Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργήσει με το καθεστώς που είχε το 1971, όταν είχε κλείσει με απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση του 1971 αφορούσε όλες τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές στην Τουρκία, οι οποίες και έκλεισαν, όμως δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δημόσια πανεπιστήμια. Από τη ρύθμιση αυτή, εξαιρέθηκαν οι σπουδαστές του ανώτερου τμήματος της Θεολογικής Σχολής.
Όπως αναφέρει η «Χουριέτ», η κυβέρνηση μελετά όλες τις πιθανές εκδοχές και σημειώνει προς την ελληνική πλευρά πως η όποιες αποφάσεις ληφθούν θα εξαρτηθούν και από την… πορεία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Το πρόβλημα που γεννά η επαναλειτουργία της
Βέβαια, αν υπερισχύσει η τρίτη εκδοχή, θα γεννηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς θα πρέπει να αναγνωριστεί το ίδιο δικαίωμα σε όλες τις μουσουλμανικές και μη ομάδες της Τουρκίας.
Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να σημαίνει πως θα έπρεπε να ιδρυθούν ιδιωτικές σχολές για τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους ορθόδοξους Άραβες, τους καθολικούς Άραβες, τους σουνίτες μουσουλμάνους και τους σιίτες (αλεβίδες) μουσουλμάνους.
Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88073#ixzz2JHxLh88f