Φως στο τούνελ βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την ελληνική οικονομία και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.
«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει. Σαφώς αχνοφαίνεται μία ελπίδα, ένα φως στο τέλος του τούνελ», είπε και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη θα έρθει στο τέλος του 2013.
«Η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ – ενός Grexit – τώρα είναι πολύ μικρή. Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερημένες οφειλές της στο δημόσιο τομέα και υπάρχει μία αλλαγή στο πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Συνεπώς, όλοι οι καθοριστικοί παράγοντες είναι θετικοί. Είμαστε κατά τα 2/3 στο δρόμο προς τους στόχους μας. Ετσι, οι πολίτες μπορούν πλέον να ελπίζουν», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. «Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση» και πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Χωρίς τα λεφτά της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή».
Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης συγκάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στούρναρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και εκπρόσωποι του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.
Από την πλευρά του ΚΕΠΕ παραβρέθηκε ο επικεφαλής κ. Κ. Παναγιώτης Κορλίρας, ενώ από την πλευρά του ΙΟΒΕ ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ραφαήλ Μωυσής και ο υπεύθυνος ερευνών κ. Αγγελος Τσακανίκας.
Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τους συνομιλητές του να του καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια και προτάσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου. Στόχος είναι να επιλεγούν οι τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυλώνες της επομένης ημέρας στην ελληνική οικονομία μετά την κατάρρευση του κρατικοκεντρικού μοντέλου που επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που μελετά η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Στουρνάρας αναμένει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση των εξαγωγών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
Κομβικής σημασίας είναι ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και οι προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014-2020, πρωτοβουλίες που προωθούνται από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Η βάση της μέχρι τώρα συζήτησης ακουμπάει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα συμπεράσματα της εξειδικευμένης μελέτης του ελληνικού Γραφείου της «McKinsey». Το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης θα εστιάζει στους παρακάτω στόχους:
-Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%.
-Ετήσια ανάπτυξη 3% έναντι στόχου 1,5%.
– Φορολογικά έσοδα 7 δισ. ευρώ ετησίως.
-Όφελος 16,5 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο.
Το βάρος θα δοθεί στους παρακάτω τομείς:
-Ενέργεια. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας. Προωθείται ο εξορθολογισμός της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές όπου μπορεί να προκληθεί επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής. Είναι εφικτή η υποκατάσταση καυσίμων με τη χρήση της τεχνολογίας και ένας τρόπος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Στόχος να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
-Τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Αναγκαία η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιου και θάλασσας» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια. Προτεραιότητα σε χώρες όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία. Στρατηγικές διείσδυσης σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Αναγκαία η ίδρυση Τριτοβάθμιας Σχολής Τουρισμού.
-Αγροτική παραγωγή. Ο εγκαταλελειμμένος αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας. Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (π.χ. μαστίχα, κρόκος, σπαράγγια). Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις για να μεγαλώσει η κλίμακα παραγωγής, αλλά και να εισαχθούν νέες μέθοδοι και κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της γης. Συνιστάται η ίδρυση νέου οργανισμού τυποποίησης και πιστοποίησης για αγροτικά προϊόντα και μεθόδους (βιολογική γεωργία).
-Μεταποίηση τροφίμων Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον πλούτο 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Να καθοριστούν εξωτερικές αγορές – στόχοι, όπως η Β. Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία και τα Βαλκάνια αλλά και η Ρωσία και η Αυστραλία. Να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων. Να αναπτυχθούν τέσσερις έως έξι σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ντομάτες και οι πατάτες. Να ιδρυθεί «Εταιρεία Ελληνικών Τροφίμων» (ιδιωτική ή ΣΔΙΤ) που να εξασφαλίζει πρόσβαση σε ξένες αγορές.
-Διεθνές εμπόριο. Το εμπόριο είναι δυνατό να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ. Στόχος να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η χρήση του Διαδικτύου. Σημαντικό είναι επίσης να μειωθούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, π.χ. κινητικότητα μεταξύ κλάδων, ημερήσιες βάρδιες, αλλά και να απελευθερωθεί η αγορά των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
-Ναυτιλία. Επίσης σε πρώτο πλάνο στο νέο Σχέδιο θα βρεθεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων. Ηδη, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.
-Νέες τεχνολογίες. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες (πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας) είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.
-Τράπεζες. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια παρέχοντας επαρκή ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δράση.
10 νέοι κλάδοι
Παράλληλα με βάση την έκθεση της «McKinsey» η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει 10 παράλληλους κλάδους που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες και να παράγουν πλούτο 7 δισ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα Πρόκειται για τους παρακάτω τομείς :
-Διαχείριση των αποβλήτων.
-Γενόσημα φάρμακα (παραγωγή)-
-Ιατρικός τουρισμός
-Ιχθυοκαλλιέργειες
-Εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων
-Φροντίδα για την τρίτη ηλικία
-Κέντρα περίθαλψης για τους χρόνια ασθενείς
-Ε-health, έρευνα στον τομέα της Υγείας
-Περιφερειακοί διαμετακομιστικοί κόμβοι
-Ανάπτυξη προγραμμάτων κλασικών σπουδών.