Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μία “δημοσκοπική κόπωση” του ΣΥΡΙΖΑ, το ηγετικό επιτελείο πέριξ του Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνεται ότι τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι, βασικά, δύο:
1. Το γεγονός ότι αρκετοί αναγνωρίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει ευκρινή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην “αφοπλιστική απλοϊκότητα” του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι “το μνημόνιο είναι μόνόδρομος” και,
2. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμα να απαντήσει “με ποιούς θα κυβερνήσει”, κάτι που, βοηθούμενο από την κυβερνητική “προπαγάνδα”, δημιουργεί εντυπώσεις πως η χώρα θα οδηγηθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα βρεί εταίρους, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς τους έχει έτοιμους και δοκιμασμένους (ΠΑΣΟΚ, Δημ.Αρ).
Στην Κουμουνδούρου, επιλέγουν, ως φαίνεται, να απαντήσουν πρώτα στο δεύτερο ερώτημα- επιχείρημα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Ακριβέστερα, προσφυγή στην κάλπη πριν από τις γερμανικές εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης, την οποία όμως χαρακτήρισε εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Netweek», στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ δεν απέκλεισε και τη δημιουργία νέων κομμάτων.
Η θέση αυτή υποκρύπτει τη νέα τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συν τω χρόνω θα ξετυλίξει μία νέα πολιτική περί “κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αναγνωρισμένες προσωπικότητες”. Δίχως να αποκλείουν τη συνεργασία με τη Δημ.Αρ (η τακτική, άλλωστε, του Φώτη Κουβέλη να εκφράζει διαφωνίες ακόμα κι όταν εν τέλει δίνει το “πράσινο φως” στον Αντώνη Σαμαρά για την υλοποίηση σκληρών πολιτικών, βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή), αυτό που έχουν κατά νου είναι μία “εθνική επιστράτευση” με νέα πρόσωπα.
Κορυφαίο στέλεχος έλεγε, για παράδειγμα, στο anatropinews.gr, ότι μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους, όπως ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, θα μπορούσε -εφόσον το ήθελε- να συμμετάσχει σε μία τέτοια προσπάθεια και να θέσει σε εφαρμογή όσα διακηρρύτει. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά συχνή επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη, θέσεις του οποίου έχει ασπαστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Το ίδιο θα ήθελαν στην Κουμουνδούρου να συμβεί και με τον καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας και ικανότατο διαπραγματευτή με 25ετή εμπειρία στις διαπραγματεύσεις του υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αν και ο τελευταίος θα είναι εξαρετικά δύσκολο να πεισθεί, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τρέφει γι αυτόν πολύ μεγάλη εκτίμηση.
Παρόμοια πρόσωπα, επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν και στον αγροτικό τομέα, και στην Υγεία και σε αλλους δυναμικούς τομείς.
Δια της προβολής του επιχειρήματος για “κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας” ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να υπερκεράσει το πρώτο πρόβλημα. Θεωρώντας ότι εάν κατορθώσει να κερδίσει χρόνο θα καταστεί εφιαλτικά επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής του μνημονίου. Ιδιαίτερα μετά την έκθεση του ΔΝΤ και την “ομολογία αποτυχίας” από Μπλανσάρ, Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ.
” Η όποια αδυναμία να προβάλλουμε εναλλακτική πρόταση, όπως λένε για εμάς από την κυβέρνηση, θα αναστραφει και, σύντομα, θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει με τι θα αλλάξει την αποτυχημένη πολιτική που άπαντες ομολογούν πως δεν βγαίνει”, λένε από την Κουμουνδούρου.
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, λέγοντας πως «θέλουμε τις εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε με έμφαση ότι «ακόμη και αν είμαστε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε συμμαχίες», κάνοντας λόγο για μια αριστερή κυβέρνηση, την οποία όμως τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας». Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι σε αυτή την κυβέρνηση μπορούν να συνεργαστούν το ΚΚΕ, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμη και δυνάμεις με δεξιές καταβολές. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζοντας παροδική τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, καθώς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «το Μνημόνιο έχει πεθάνει». Στο ερώτημα που τέθηκε από την κ. Στάη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «σκίσει τη δανειακή σύμβαση», ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει» και «έχει πεθάνει» -μάλιστα είπε πως αυτό επεσήμανε στις συζητήσεις με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στις ΗΠΑ-, προσθέτοντας πως αυτό που μετέφερε ήταν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, «θα το θάψει βαθιά στη γη».
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των θέσεών του, λέγοντας ότι η πολιτική λιτότητας πυροδοτεί την ύφεση, ενώ σε ό,τι αφορά το ευρώ και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, είπε πως «δεν τίθεται ζήτημα».
Θέλουμε σταθερότητα στην οικονομία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο επενδυτής θέλει ασφαλές περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατία. Ο κ. Τσίπρας σε σχετικό ερώτημα για την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις που θα έχουν κοινωνική αποδοτικότητα και συνύπαρξη των ιδιωτών με το Δημόσιο. «Δεν θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο σκάνδαλο την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. «Θέλουμε αξιοποίηση και όχι εκποίηση του Δημοσίου», είπε, προσθέτοντας πως θα κρίνουμε με βάση το συμφέρον της χώρας και πως χρειάζονται «αμοιβαίες επωφελείς συμφωνίες».
Στο ερώτημα εάν το «ευρώ είναι φετίχ», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.
Σε ό,τι αφορά την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε «πως εγώ θέλω να αλλάξω το πολιτικό σύστημα, όχι να αντιγράψω τα κακέκτυπα των κακών αρχηγών», σημειώνοντας: «γιατί είναι κακό ένα κόμμα να έχει τάσεις και συνιστώσες;».
ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Διαχωρισμός με Κράτος
Για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκη, είπε ότι «μιλάμε για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας», κάνοντας λόγο για έναν αμοιβαίο διάλογο. Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, λέγοντας πως δεν αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος η πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά». Μας ενδιαφέρει, είπε ο κ. Τσίπρας, να ενώσουμε τον λαό και έχουμε θέση υπέρ του εκσυχρονισμού των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος. Με διάλογο και συναίνεση θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώνεται και ο τελευταίος ιερέας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ανόητη η θεωρία των δύο άκρων Για τις καταλήψεις και τη «Βίλα Αμαλία» ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ επέκρινε τη θεωρία των «δύο άκρων», λέγοντας πως «άκρο είναι μόνο η Χρυσή Αυγή». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το κόμμα της Χρυσής Αυγής «εγκληματική συμμορία που δολοφονεί καθημερινά ανθρώπους». Επέκρινε, δε, συμβούλους του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για ανόητη θεωρία, η οποία διχάζει τον λαό. «Μπροστά στην πρεμούρα να αναδείξουν τη θεωρία των δύο άκρων υπάρχει μόνο μία εγκληματική συμμορία που μας ντροπιάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. Η Βραζιλία τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για την γερμανική πολιτική. Πηγή Έθνος