Πρόκληση στον Αλέξη Τσίπρα και μηνύματα προς τη Φώφη Γεννηματά, ήταν τα δύο κυριότερα πολιτικά στοιχεία της συνέντευξης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκηστο Open.
Ζήτησε εκ νέου εκλογές εδώ και τώρα, ορίζοντας ως στόχο της ΝΔ μία “ευρεία νίκη” και απέρριψε την “αντιδεξιά γραμμή” του Κινήματος Αλλαγής, θέλοντας να ανακόψει οποιαδήποτε προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε για συγκλίσεις και όχι συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Απέρριψε δε τη συμμετοχή της ΝΔ σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον είναι σήμερα, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κυβερνήσει τέσσερα χρόνια και έχει δοκιμαστεί. Τον χαρακτήρισε μάλιστα “μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών” και του άσκησε σκληρή κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών, θέλοντας ειδικότερα να ακυρώσει και την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ περί κέρδους για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανάκτηση του κυρίαρχου οικονομικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εθνικές εκλογές ακόμη και αύριο.
“Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για το χρόνο των εθνικών εκλογών.
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και να θέσει τον πήχη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι στόχος της ΝΔ “είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές”. Απέφυγε να προσδιορίσει αριθμητικά τι σημαίνει ευρεία νίκη, υπενθύμισε όμως ότι η ΝΔ έχασε εθνικές εκλογές με επτά μονάδες διαφορά, και δεν μίλησε για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για μεγάλη ήττα.
Στο ερώτημα περί αυτοδυναμίας και ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι και αυτοδύναμος να είναι, θα ήθελε να μπορεί να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Εξήγησε μάλιστα ότι με αυτό δεν εννοεί συγκυβέρνηση.
“Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις, μην πάει αμέσως το μυαλό σας σε κάποια συγκυβέρνηση. Θέλω να πάω να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες συγκλίσεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές” είπε και έφερε ως παράδειγμα την υπέρβαση που όπως είπε έκανε η ΝΔ το 2011 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία. Σχολίασε ότι η ΝΔ τότε ως αντιπολίτευση, “στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, που παρά τις ατέλειές της πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση” και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την επόμενη ημέρα αντίστοιχες συγκλίσεις, σε σημαντικές πρωτοβουλίες.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται την διακυβέρνηση της επόμενης μέρας, δηλώνοντας: “Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.”
Αιχμηρή απάντηση στη Γεννηματά
Με αυστηρό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την φράση της περί του κινδύνου παλινόρθωσης της δεξιάς. “Η παλινόρθωση της δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα, μού ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.
“Δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κ.Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη ΝΔ” σχολίασε μάλιστα.
Σε ό,τι δε αφορά την έτερη διαχρονική θέση της κ. Γεννηματά ότι θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ μόνο αν συνέπραττε στην ίδια κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, αλλά γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία”.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης με νόημα, απευθυνόμενος εμμέσως στην κ.Γεννηματά, αλλά και στον κ.Τσίπρα, ότι: “Αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν την χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το δεύτερο κόμμα -εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα- θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης.”
Κάλεσε δε τους πολίτες να λάβουν υπόψη τους “τη δυναμική των εκλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για την επιλογή τους και τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες. Και αν εκτιμούν ότι πράγματι, το ΚΙΝΑΛ, εννοεί αυτό το οποίο λέει, ότι αποκλείεται να συνεργαστεί μαζί μας, ενδεχομένως να το συνυπολογίσουν και αυτό στις εκλογικές τους προτιμήσεις.”
Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, είπε ότι “έχουμε πολλά κοινά με το Ποτάμι” αλλά από εκεί και πέρα είναι ένα αυτόνομο κόμμα, ενώ δήλωσε: “Εμείς δεν διαλύουμε κόμματα και δεν εξαγοράζουμε κανέναν”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δε θέλησε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, δηλώνοντας πως για εκείνον η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Προσέθεσε ότι: “αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση», αλλά δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο» διότι η κοινωνία είναι καταπιεσμένη και η μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και δεύτερον, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή μας καλύτερη». Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν”.
Ερωτηθείς για το αν θα ακουστεί και σε αυτές τις εκλογές η φράση “η μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε” ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός.
“Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε.
“Τσίπρας και Βαρουφάκης οδήγησαν στο ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια”
Όσον αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πολιτική Τσίπρα υπονόμευσε τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, θέλοντας να αντικρούσει την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ περί ευνοϊκών συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών
“Οταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής” επισήμανε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως υπαίτιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία όπως είπε οδήγησε στο ξεπούλημα των βαλκανικών θυγατρικών τους στους Αυστριακούς και τους Γερμανούς που σήμερα τον υμνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η συμφωνία αυτή προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων” τόνισε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας ότι βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία, ενώ επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συγκεκριμένη του επιλογή. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις” απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο κ.Τσίπρας δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις με τους πολίτες για τη συμφωνία των Πρεσπών για να τους εξηγήσει την άποψη του
Σχολιάζοντας δε και γενικότερα τη στάση του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναρωτιέται ρητορικά: “Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί άραγε δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας εκεί, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους.” Παρότρυνε επίσης τον κ.Τσίπρα “με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη “επιτυχία” της συμφωνίας, με την ίδια ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, και να τους πηγαίνει στην Πέλλα”.
Ο κ.Μητσοτάκης συμφώνησε ότι η γεωγραφική Μακεδονία είναι μεγαλύτερη από την ελληνικ, τόνισε όμως ότι ως ταυτότητα, ως brand, ως εθνική συνείδηση είναι ελληνική.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με την άποψη του Βαυαρού πολιτική για άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε όμως ότι τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πολιτική φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης.
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς σαμαρικών κυρίως στελεχών περί “καραμανλικής συνιστώσας στο ΣΥΡΙΖΑ” απάντησε “δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο”, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί διακαώς να στήσει κόμμα με ορισμένα πρόσωπα εκτός ΝΔ “όχι ιδιαιτέρως σοβαρά” και πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλοι ΝΔ. Έχω δύο τέως πρωθυπουργούς, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της ΝΔ, έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον. Διότι εγώ πρέπει να κρατάω, έχω υποχρέωση να κρατάω τη ΝΔ ενωμένη και να συνθέτω. Τελικά, είμαι ο ίδιος υπεύθυνος για τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται.”
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/653208898457605/
“Με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η συμφωνία αυτή προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων” τόνισε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας ότι βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία, ενώ επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συγκεκριμένη του επιλογή. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις” απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο κ.Τσίπρας δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις με τους πολίτες για τη συμφωνία των Πρεσπών για να τους εξηγήσει την άποψη του
Σχολιάζοντας δε και γενικότερα τη στάση του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναρωτιέται ρητορικά: “Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί άραγε δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας εκεί, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους.” Παρότρυνε επίσης τον κ.Τσίπρα “με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη “επιτυχία” της συμφωνίας, με την ίδια ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, και να τους πηγαίνει στην Πέλλα”.
Ο κ.Μητσοτάκης συμφώνησε ότι η γεωγραφική Μακεδονία είναι μεγαλύτερη από την ελληνικ, τόνισε όμως ότι ως ταυτότητα, ως brand, ως εθνική συνείδηση είναι ελληνική.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με την άποψη του Βαυαρού πολιτική για άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε όμως ότι τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πολιτική φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης.
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς σαμαρικών κυρίως στελεχών περί “καραμανλικής συνιστώσας στο ΣΥΡΙΖΑ” απάντησε “δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο”, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί διακαώς να στήσει κόμμα με ορισμένα πρόσωπα εκτός ΝΔ “όχι ιδιαιτέρως σοβαρά” και πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλοι ΝΔ. Έχω δύο τέως πρωθυπουργούς, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της ΝΔ, έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον. Διότι εγώ πρέπει να κρατάω, έχω υποχρέωση να κρατάω τη ΝΔ ενωμένη και να συνθέτω. Τελικά, είμαι ο ίδιος υπεύθυνος για τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται.”
Πηγή: news247.gr