Η Γερμανία επαναπάτρισε από το Ιράκ παιδιά τζιχαντιστών μαχητών, ανέφεραν το υπουργείο Εξωτερικών και δικηγόρος, την ώρα που αυτό το ακανθώδες θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μιας διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Ο επαναπατρισμός των παιδιών είναι ο πρώτος επαναπατρισμός αυτού του είδους στη Γερμανία, δύο εβδομάδες μετά την εξάλειψη του αυτοααποκαλούμενου «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία. Πρόκειται για περίπου δέκα παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Η φροντίδα τους ανατέθηκε σε συγγενείς.
Ανάμεσα στους ανηλίκους αυτούς είναι και τρία παιδιά, που έφθασαν χθες βράδυ με τη μητέρα τους, 31 ετών, «στη Στουτγάρδη προερχόμενα από την Τουρκία και συνελήφθησαν αμέσως κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου τους Μαχμούτ Ερντέμ.
«Το αίτημά μου προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισακούστηκε», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος είπε πως «πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι επαναπατατρισμοί». Αυτή τη στιγμή, το Βερολίνο είναι σε επαφή με άλλους οκτώ Γερμανούς υπηκόους που έχουν φυλακιστεί στο Ιράκ.
«Τα παιδιά τους, που κρατούνται επίσης στη φυλακή, μπορούν να μεταφερθούν στη Γερμανία σε συγγενείς που θα είναι διατεθειμένοι να τα υποδεχθούν, εφόσον οι γονείς τους δώσουν τη συγκατάθεσή τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών,
Όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, στη Γερμανία διεξάγεται έντονη δημόσια συζήτηση για το θέμα της τύχης αυτών των παιδιών. Οι οικογένειες καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή τους, υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα μιας κατάστασης την οποία δεν επέλεξαν, ενώ οι αρχές παραμένουν πιο επιφυλακτικές.
Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ωστόσο χθες πως τα παιδιά αυτά είναι «θύματα». Αν τα παιδιά έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, θα πρέπει να τεθούν υπό την παρακολούθηση ενός ειδικού οργανισμού, όμως «δεν θα εγκλειστούν», διευκρίνισε το υπουργείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 59 παιδιά Γερμανών τζιχαντιστών του ΙΚ βρίσκονταν ακόμη στα τέλη Μαρτίου στη Συρία.
Πρόσφατα πολλαπλασιάστηκαν οι πρωτοβουλίες υπέρ των παιδιών των τζιχαντιστών, τον αριθμό των οποίων κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Θα είναι τουλάχιστον 3.500 από περίπου 30 χώρες που βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Save The Children.
Όσον αφορά τους ενήλικες, το Βερολίνο όπως και το Παρίσι θέλουν όσοι διέπραξαν εγκλήματα στην περιοχή να δικαστούν επί τόπου. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 66 Γερμανοί μαχητές του ΙΚ κρατούνται αυτή τη στιγμή από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), που συνεδριάζουν από χθες στο Παρίσι, συζητούν για το πώς θα διαχειριστούν το θέμα των τζιχαντιστών και των οικογενειών τους.