Δύσκολες στιγμές βιώνει και πάλι η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς ξεκίνησε την Δευτέρα η δίκη των εννέα σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από την Κρήτη. Οι κατηγορούμενοι αξιοποιώντας το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν η μητέρα και ο πατέρας του Βαγγέλη, με τους δύο γονείς να αναγκάζονται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις δύσκολες στιγμές που σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να πέρασε ο γιος τους κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλακτοκομική Σχολή στα Ιωάννινα.
Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του περιέγραψε τα όσα έμαθε πως βίωσε το παιδί της ενώ αναφερόμενη στην υπεύθυνη της Εστίας σημείωσε πως ήταν εκείνη που την ενημέρωσε ότι ο Βαγγέλης της δεν περνούσε καλά και υπέφερε από τη συμπεριφορά των συμφοιτητών του.
Ο Βαγγέλης ωστόσο αν και είχε ρωτηθεί από τη μητέρα του, είχε υποβαθμίσει τα περιστατικά. “Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, οι άλλοι τον είχαν ως στόχο για να περνούν την ώρα τους… Έτσι είναι οι φίλοι ” είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του.
Αναφερόμενη στη στάση της παρέας των φοιτητών υπογράμμισε πως τις πρώτες μέρες της εξαφάνισης ήταν πάντα δίπλα στην οικογένεια και βοηθούσαν στις έρευνες, όταν όμως η οικογένεια άρχισε να μαθαίνει τι συνέβαινε και όταν ξεκίνησαν οι καταθέσεις τότε εξαφανίστηκαν.
“Ο Βαγγέλης ήρθε στα Γιάννενα με όνειρα να κάνει κάτι που αγαπούσε και εδώ και 4 χρόνια, εγώ πηγαινοέρχομαι χωρίς να ξέρω το γιατί” είπε στην αρχή της κατάθεσής του ο πατέρας του Βαγγέλη. Χαρακτήρισε τη Γαλακτοκομική Σχολή “μαγαζί” με έλλειψη ηθικής που δεν φρόντισε να τους πει όλα όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια φοίτησής του εκεί.
“Μας πήραν μια μέρα τηλέφωνο και μας είπαν ότι ο γιος μας έχει προβλήματα στη Σχολή χωρίς όμως να μας ενημερώσουν για την καθημερινή παραβατικότητα” είπε ο Ανδρέας Γιακουμάκης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά “από αυτές τις διαδικασίες εγώ έχασα το παιδί του, δεν ξέρω γιατί και θέλω να το μάθω”.
Αναφέρθηκε στις αξίες της φιλίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού επισημαίνοντας πως δυστυχώς αυτές δεν υφίστανται. “Όταν εγώ έχασα τον Βαγγέλη μου πήρα τηλέφωνο εκείνους που πίστευα πως ήταν φίλοι του γιου μου,δεν μου περνούσε από το μυαλό τι ακριβώς συνέβαινε. Οι υπεύθυνοι της Σχολής δεν μας είπαν ποτέ την αλήθεια” είπε ο Ανδρέας Γιακουμάκης για να υπογραμμίσει πως αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί είναι η βία κατ εξακολούθηση που ασκήθηκε στον αδικοχαμένο σπουδαστή.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το γιατί ο Βαγγέλης δεν τους έλεγε όλα όσα περνούσε στη Γαλακτοκομική, είπε πως προφανώς το παιδί είχε αντιληφθεί την ατιμωρησία που επικρατούσε και αυτός ήταν ο λόγος που δεν τους έλεγε όλα όσα βίωνε. “Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους ούτε να δικάσω θέλω μόνο να μάθω την αλήθεια” είπε ο Ανδρέας Γιακουμάκης προκαλώντας τη συγκίνηση και το σεβασμό όλων των παρευρισκομένων στη δικαστική αίθουσα.
Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη κ. Δημήτρης Μπούκας αναφερόμενος στην κατάθεση του Ανδρέα Γιακουμάκη είπε πως περιμένει από τη δικαιοσύνη να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και εφόσον υπάρχουν κάποιοι που έκαναν πράγματα εις βάρος του Βαγγέλη θα πρέπει να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.
Η οικογένεια Γιακουμάκη όπως είναι γνωστό, σημείωσε ο κ. Μπούκας, δεν έχει στοχοποιήσει κάποιον μέχρι σήμερα,δεν έχει μιλήσει για κανέναν άσχημα, απλά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της όπως ήταν χρέος της τα έδωσε στη δικαιοσύνη. Κληθείς να σχολιάσει τη φιλική συμπεριφορά των κατηγορουμένων τις πρώτες μέρες της εξαφάνισης όπως κατέθεσαν και οι δύο γονείς, ο κ. Μπούκας γνωστοποίησε πως ήταν κάτι που ο ίδιος το γνώριζε από τον πρώτο καιρό και του είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.
“Το να γίνουν κάποια πράγματα στο πλαίσιο ενός αστείου δεν είναι ποινικό αδίκημα όπως είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το να γίνονται όμως σε καθημερινή βάση πράγματα εις βάρος ενός ανθρώπου αυτό σημαίνει πως κάτι περίεργο γίνεται ” κατέληξε ο κ. Μπούκας.
Μετά την κατάθεση της αδερφής του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενός ακόμη μάρτυρα η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη με το Δικαστήριο να διατάσσει τη βίαιη προσαγωγή 2 μαρτύρων.