«Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη. Εδώ ήταν που χρειαζόμουνα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα.
«Αλλά η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει» πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατηγορήθηκε εσφαλμένα. «Αν η ΕΕ είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο» δήλωσε.
«Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης» τόνισε, λέγοντας ότι η συντηρητική Ευρώπη ήταν «απλά πολύ συντηρητική».
«Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με την βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Πρόσθεσε ότι αγωνίστηκε για να ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατικής λογοδοσίας.
«Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011, ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή» είπε.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι σήμερα θα πρέπει να εξεταστεί η προοπτική ενός εκλεγμένου προέδρου της Ευρώπης.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε, κάνοντας αναφορά στον Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.
«Ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες» τόνισε.
«Ληστεύουν αναγκαία εισοδήματα από τους λαούς μας. Πόρους που θα πήγαιναν στην ευημερία, στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις παλεύουν για δίκαιη φορολογία, κανόνες στις αγορές και δίκαιο εμπόριο.
Καταλήγοντας, έκανε έκκληση για ενότητα.
ΠΗΓΗ: in.gr