Ιδιοκτήτες με μόνο ένα διαμέρισμα μικρής αντικειμενικής αξίας θα είναι οι κερδισμένοι του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Αντίθετα, στους χαμένους του νέου φόρου περιλαμβάνονται πολλές κατηγορίες ιδιοκτητών καθώς με την επιβολή του θα διευρυνθεί σημαντικά η φορολογική βάση. Ο νέος φόρος που η κλίμακά του αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα ενσωματώσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) και το ετήσιο εισπρακτικό του αποτέλεσμα έχει οριστεί από την τρόικα στα περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Ο νέος φόρος θα έχει, σύμφωνα με όσα συζητούνται αυτήν την περίοδο, ατομικό αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ και η κλίμακα υπολογισμού του θα έχει 5 ή 7 κλιμάκια με τον ανώτερο συντελεστή να ξεπερνά πιθανότατα το 1,5% για πολύ μεγάλες αξίες (π.χ. 5 ή 10 εκατ. ευρώ). Με βάση τα παραπάνω δεδομένα στους κερδισμένους περιλαμβάνονται:
– οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ένα διαμέρισμα σε περιοχές μικρής αντικειμενικής αξίας. Σήμερα πληρώνουν χαράτσι από το πρώτο τετραγωνικό, ενώ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολογία ή θα πληρώσουν κάποιο ελάχιστο ποσό.
– τα ζευγάρια που η ακίνητη περιουσία τους είναι έως 100.000 ή 120.000 ευρώ και η οποία είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δυο συζύγων. Επειδή το αφορολόγητο όριο θα αποδίδεται σε ατομική βάση, ουσιαστικά οι σύζυγοι θα έχουν συνολικό αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ ή περισσότερα και κατά συνέπεια δεν θα καταβάλουν φόρο ακινήτων.
– ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως και 150.000 ευρώ. Με βάση τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα με το χαράτσι.
Στους χαμένους του νέου φόρου ακινήτων περιλαμβάνονται:
– οι φορολογούμενοι που διαθέτουν εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγρούς). Με το νέο φόρο θα πληρώσουν φόρο και γιʼ αυτά. Για παράδειγμα οι φορολογούμενοι που έχουν υψηλής αξίας εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. Μύκονο, Πάρο) σήμερα δεν πληρώνουν φόρο για τα παραπάνω ακίνητα.
– οι ιδιοκτήτες με μεσαία ή υψηλής αξίας ακίνητα περιουσία (π.χ. άνω των 400.000 ή 500.000 ευρώ). Με βάση τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ η επιβάρυνση στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα αυξηθεί σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
– οι μεγαλοϊδιοκτήτες, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3 ή 5 εκατ. ευρώ καθώς με τη φορολογική κλίμακα του νέου φόρου ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το σημερινό φορολογικό καθεστώς.
Στους χαμένους και οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται (π.χ. κενά, ξενοίκιαστα). Με το σημερινό καθεστώς δεν καταβάλλουν χαράτσι καθώς το τελευταίο επιβάλλεται μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.