Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στον Βασίλη Σκουρή και στα Παιχνίδια Εξουσίας στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6.
“Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, το διακύβευμα είναι το πού πάει η Ευρώπη και αυτό έχει να κάνει και με το πού πάει η Ελλάδα”, είπε αρχικά σχολιάζοντας τις Ευρωεκλογές.
“Παρατηρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν την Ευρώπη που έχουν και το τι απολαμβάνουν. Πρέπει να συζητήσουμε για την Ευρώπη κόντρα στον λαϊκισμό ορισμένων που προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο και να παραπληροφορήσουν. Οι πολίτες σήμερα, μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλη χώρα, χάρη στην κοινή αγορά. Κανείς λαϊκιστής δεν μπορεί να το διαστρεβλώσει αυτό, ωστόσο η ΕΕ απειλείται από την έξαρση του λαϊκισμού”.
Για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη: “Το τι πρέπει να γίνει τώρα έχει να κάνει με τις απαντήσεις. Κάτω από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας η Ευρώπη αφουγκράζεται τους πολίτες και προσφέρει λύσεις, αλλά τώρα πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός. Η κατάσταση τώρα δεν ευνοεί αλλά μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτική ασφάλειας για να μη γυρίσουμε πίσω. Και χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ο Επίτροπος.
“Οι δηλώσεις Γιούνκερ δείχνουν πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Αν τα κράτη μέλη δεν αισθανθούν αλληλεγγύη μεταξύ τους, φοβάμαι για τα χειρότερα”, σημείωσε.
Για νέο κύμα μεταναστευτικού από τη Λιβύη είπε: “Η τάση αποσταθεροποίησης του τόξου που ξεκινά από την Αφρική, δημιουργεί ανησυχίες. Όμως, η Ευρώπη τώρα πια είναι καλύτερα προστατευμένη, τα σύνορα ενισχύθηκαν με 10.000 άνδρες και υπάρχει καλύτερη βοήθεια στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Βέβαια, το μέλλον δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, αλλά είναι παγκόσμια ευθύνη να δημιουργήσουμε σταθερότητα στις περιοχές αυτές απ’ όπου έρχονται οι μετανάστες”.
“Η άνοδος του εθνικισμού απειλεί την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Οι ιδεολογίες αυτές θέλουν να στρέψουν τους πολίτες κατά της Ευρώπης. Εκτός όμως από τον εθνικισμό απειλούμαστε από τον λαϊκισμό ο οποίος δεν έχει ιδεολογία. Ενόψει των Ευρωεκλογών έχουμε χρέος να στείλουμε μήνυμα στήριξης στους φιλοευρωπαίους και τις προοδευτικές δυνάμεις”, ανέφερε καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν.
Για το αν η επόμενη μέρα της ΕΕ θα είναι καλύτερη, απάντησε: “Η ΕΕ πλέον αφουγκράζεται τους πολίτες. 240 εκ άτομα έχουν εργασία στην ΕΕ, περισσότεροι από ποτέ. Πάνω από 10 χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της κρίσης και η ανεργία μειώνεται. Αυτή η πρόοδος φαίνεται αργά αργά στην Ελλάδα αλλά πρέπει να φτάσουμε στην εξυγίανση της δημόσιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο Γιούνκερ θα δημιουργήσει επενδύσεις πάνω από 11 δις ευρώ αλλά ο αντίκτυπος θα έχει σημασία μονάχα αν οι πολίτες γνωρίζουν από που προέρχονται αυτά τα επιτεύγματα. Η ευθύνη είναι υπόθεση των κυβερνήσεων και το ζήτημα είναι να μη γυρίσουμε πίσω”.
Για το αν ανησυχεί για νέα ύφεση: “Μας ανησυχεί ένα νέο κύμα ύφεσης. Η ΕΕ έχει κάνει βήματα μπροστά αλλά η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η αιτία που φτάσαμε εδώ δεν ήταν η οικονομία αλλά το ίδιο το Κράτος. Χρειάζονται κι άλλες τομές και μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με τις δυνάμεις της συνήθειας”.
Χάσαμε ευκαιρία συνεργασίας το 2010
Σχολιάζοντας το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, είπε: “Η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχουν τραυματιστεί. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Να δούμε γιατί οδηγηθήκαμε στο να έχουμε διχαστικά μηνύματα. Θέλω να ελπίζω πως θα κυριαρχήσει η σύνεση. Πολλοί έχουν αλλάξει τη ρητορική για να βρεθεί συνεννόηση. Το 2009, το 2010 είχαν υπάρξει ακραίες φωνές, και τότε είχα ζητήσει εθνική συνεργασία, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία. Ο διχασμός πάντα πέρναγε στην κοινωνία και την ευθύνη την έχει η πολιτική ηγεσία πάντα. Περίμενα από την κυβέρνηση πιο ενωτικά μηνύματα, δεν έγινε αυτό, αλλά χάθηκαν ευκαιρίες. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρος έγιναν θετικά παραδείγματα ακριβώς επειδή υπήρξε συνεννόηση. Δεν θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στην Ελλάδα”.
Για την Τουρκία σημείωσε: “Η πόρτα για την Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να κλείσει, φτάνει η Τουρκία να εκπληρώσει όλες της τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις. Οι πόρτες δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ. Βέβαια αλλιώς βλέπει τα πράγματα η Ευρώπη και αλλιώς η Ελλάδα. Η σταθερότητα, η ειρήνη και η συνεργασία πρέπει να κυριαρχούν μέσα από τη διπλωματία και τον διάλογο. Όχι μέσα από τη διπλωματία των δηλώσεων. Το Ευαγγέλιο είναι το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
“Η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ και υπάρχουν όροι και προυποθέσεις. Το ΝΑΤΟ παρατηρεί πώς τηρούνται οι όροι και στέλνει τα μηνύματά του”.
Για το πολιτικό του μέλλον είπε, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να επιστρέψει στα ελληνικά, εσωτερικά πολιτικά πράγματα: “Κλείνει ένας κύκλος πέντε χρόνων. Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου όσο τα τελευταία πέντε χρόνια. Το να συντονίζεις τόσα πράγματα δεν ήταν εύκολο. Αυτό δεν σημαίνει πως κουράστηκα, αλλά θα είμαι ειλικρινής. Πάντοτε το μυαλό και η καρδιά μου ήταν στραμμένα προς την Ελλάδα. Κλείνει ο κύκλος μου ως Επίτροπος, προς την Ελλάδα. Το τι αφήνουμε πίσω έχει να κάνει με το τι καταφέραμε για τη χώρα. Δοκιμάσαμε τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και αυτές είναι οι βασικές αρχές για να κοιτάζουμε το μέλλον. Μέχρι το τέλος της θητείας μου θα είμαι στη θέση του Επιτρόπου. Κανείς δεν ξέρει υπό ποια θέση θα συνεχίσω, στην καριέρα μου δεν είχα βάλει στόχους, αλλά τα πράγματα έγιναν. Οι πολιτικοί είμαστε πολίτες που εκπροσωπούν άλλους πολίτες και κρινόμαστε από αυτούς. Οι χρήσιμοι συνεχίζουν και καθορίζουν τον δρόμο. Μένουμε συνεπείς σε όσα αναλάβαμε, όπως έχω κάνει μέχρι τώρα ολοκληρώνοντας όλες τις αποστολές που έχω αναλάβει”.