Με μια λακωνική δήλωση απαντούν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ερώτημα αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει ή όχι το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».
Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.
Όπως επιμένουν οι πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με τον ορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ειρήνης Καλού στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη στη θέση του Εισαγγελέα.
Έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Πρ. Παυλόπουλος, δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, καθώς αντίστοιχα είχε πράξει και το 2016, όταν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την Ξένη Δημητρίου πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη. Το 2016, το Προεδρικό Διάταγμα είχε υπογραφεί την 1η Ιουλίου. Συνεπώς το ερώτημα είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που είναι ταυτόχρονα και η τελευταία της προεκλογικής περιόδου, η τελευταία δηλαδή πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Πιέσεις εκατέρωθεν
Αφόρητες πιέσεις ασκούνται αυτές τις ώρες στον Προκόπη Παυλόπουλο απ΄ όλες τις πλευρές καθώς είναι αυτονόητο πως η τελική του απόφαση εάν θα υπογράψει ήδη όχι το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αποδειχθεί βαρύνουσας σημασίας ακόμα και για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου αλλά και να θέσει σε δοκιμασία τους θεσμούς.
Η Ν.Δ τραβάει το σχοινί στα άκρα και στέλνει σαφές μήνυμα στο Προεδρικό Μέγαρο με την ανακοίνωσή της,
“Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας” συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει με νόημα: “Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας.”, αναφέρεται σχετικά.
Αργά το βράδυ υπήρξε πληροφορία (σχετικό δημοσίευμα του cnn.gr) ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του εξηγήσει τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι όταν έρθει στα χέρια του το επίσημο έγγραφο του προεδρικού διατάγματος, θα αποφασίσει τι θα πράξει. Κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή και η χώρα πηγαίνει στις εκλογές με μια μείζονα θεσμική εκκρεμότητα.
Στο δελτίο της ΕΡΤ μίλησε εξάλλου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, τον οποίο επικαλέστηκε η Ν.Δ για να ενισχύσει τη θέση της περι αντισυνταγματικότητας
Ο κ. Σταθόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υποστήριξε τέτοια άποψη και τόνισε πως εφόσον θέλει ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να υπογράψει το διάταγμα και πριν την λήξη της θητείας της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, στις 30 Ιουνίου, αρκεί να καθίσταται σαφές πως η θητεία των νέων ανωτάτων δικαστών ξεκινά την 1η Ιουλίου (δείτε εδώ τις δηλώσεις Σταθόπουλου ).
Μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε εμμέσως και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο news247Radio.
Βρισκόμαστε σε θεσμικά μη προσήκουσα κατάσταση” είπε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ.
Όπως είπε, μιλώντας στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, “ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί υπηρεσιακή. Αντ’ αυτού επέλεξε εθνικό λόγο για να πάει σε εκλογές”.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασκεί υψηλή πολιτική. “Ο νομικός κόσμος λέει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη μια κυβέρνηση που βρίσκεται λίγο πριν από τις εκλογές να επιλέγει την ηγεσία στη Δικαιοσύνη” και συμπλήρωσε ότι “ανεξαρτήτως του αν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, δεν αναιρεί το γεγονός της αντισυνταγματικότητας”.
“Ακόμα και οι 300 της βουλής να συμφωνούσαν, μια πράξη με πρόβλημα απέναντι στο Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρχει”. Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όπως είπε έχει κύρος που υπερβαίνει ακόμη και τον θεσμό, θα ασκήσει την αρμοδιότητά του με το βλέμμα στο Σύνταγμα”.
Πρόσθεσε πως στην περίπτωση που δεν υπογράψει ο πρόεδρος, η διαδικασία θα πρέπει να επανεκκινήσει από τη διάσκεψη των προέδρων όπου θα συμμετέχουν όλοι που υπήρξαν στην παρούσα κρίση και όσοι άλλοι έχουν τα νόμιμα προσόντα, δηλαδή τα υφιστάμενα πρόσωπα και ενδεχομένως και νέα.
Το θέμα, ωστόσο, λαμβάνει εξαιρετικά κρίσιμες διαστάσεις.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως το Μέγαρο Μαξίμου περπατά σε τεντωμένο σχοινί καθώς μία κρίση στις σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα περισσότερο τυχόν απόφαση του τελευταίου να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση λίγο πριν τις εκλογές. Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει το ισχυρό επιχείρημα των θεσμικών παιχνιδιών που παίζει η Ν.Δ από τη στιγμή που αρνήθηκε την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης για συναινετική εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Από την άλλη, όμως, εάν ο Προκόπης Πσυλόπουλος αρνηθεί να υπογράψει τα πράγματα θα εξελιχθούν ανεξέλεγκτα και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.
Άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, επισημαίνουν πως ήδη έχει περάσει μια εβδομάδα από τις ευρωεκλογές και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αντί να υπάρχει ανασυγκρότηση και στοίχιση για την “μητέρα των μαχών” της 7ης Ιουλίου, η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο στην σύγκρουση για την Δικαιοσύνη, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουν οι πολίτες.