Διαβάζοντας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα! Ανάμεσα στις γραμμές… Ο ΥΕΘΑ είπε πολλά και τα είπε με ρεαλισμό, που αυτές τις ημέρες λείπει: Για την πιθανότητα να στείλει η Τουρκία γεωτρύπανο στο Καστελόριζο: “Εκείνο, όμως, που δηλώνουμε και που νομίζω ότι ο τελευταίος Έλληνας το καταλαβαίνει είναι ότι δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να το αφήσουμε να γίνει”.
Το μήνυμα είναι σαφές. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει την επιλογή να μην αντιδράσει σε πιθανή εισβολή τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή. Η Ελλάδα όποιος κι αν κυβερνά θα πρέπει να αντιδράσει. Ο Αποστολάκης έχει “περάσει” αυτό το μήνυμα στους Αμερικανούς.
• Είναι η Κύπρος μακριά; Μπορούμε να την καλύψουμε; Ο Αποστολάκης απάντησε:
“Ας έρθουμε στην πραγματικότητα, γιατί το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει διμερής, διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, προβλέπει τα ίδια πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος. Για να γίνει κάτι τέτοιο ή για να ληφθούν στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχήν, να το ζητήσει αυτό το κράτος, εμείς να ζυγίσουμε τα πράγματα, να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι, ωστόσο δεν έφτασαν οι κινήσεις στο να πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή με στρατιωτικά μέτρα. Πρέπει, πριν φτάσουμε στα στρατιωτικά μέτρα, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη φάση. Έχετε υπόψη σας ότι αυτά έχουν συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και με την Κύπρο και έχουμε κουβεντιάσει και τα πιθανά σενάρια και τις πιθανές αντιδράσεις. Δεν έχουμε ξαφνιαστεί, είναι κάτι που το περιμέναμε. Το περιμέναμε και έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες”.
Αυτό που λέει ο Αποστολάκης είναι ότι μετά από τον ενταφιασμό του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπήρξε διάθεση για να υπάρξει ένας ενισχυμένος στρατιωτικός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας. Οι ευθύνες είναι μοιρασμένες,γιατί και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι Κύπριοι ποτέ δεν έδειξαν ενδιαφέρον .
•Θα είμαστε μόνοι μας είπε ο Αποστολάκης όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει υπόσχεση στήριξης από τους συμμάχους:
“Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας…Αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση, όπως είπατε, του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη. Αν, λοιπόν, θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες”. Με απλά λόγια η μόνη επιλογή που έχουμε είναι η “συνταγή του 1987”. Να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να το “πάμε μέχρι τέλους”.
• Ο ρεαλισμός για την αναλογία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκία:
“Η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης που είμαστε οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούργια προγράμματα να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά και επιχειρησιακά. Και αυτό έγινε γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, γιατί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και γιατί το πήραν προσωπικά”.
Ο Αποστολάκης αντιμετωπίζει το θέμα με τη δόση του ρεαλισμού που απαιτείται…
• Πως θα αντιμετωπίσουμε το F-35:
“Δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό, ήδη επικαλούνται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα και είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα. Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, 5ης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα. Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών.