Μετά τη συνεχιζόμενη αβελτηρία στο θέμα του προκλητικού αφορολόγητου που απολαμβάνουν οι βουλευτές και την άρνηση του πολιτικού συστήματος να θεσπίσει ουσιαστικές μειώσεις στη βουλευτική αποζημίωση ώστε να συμβαδίζει με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τη στιγμή που σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι παλεύουν με νύχια και με δόντια, οι βουλευτές και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους χωρίς τη μείωση 20% ή 30% που περιλαμβάνεται στη σχετική διάταξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Τύπου της Κυριακής”, οι περικοπές στις βουλευτικές συντάξεις θα υπολογιστούν σε διαφορετικό πλαίσιο από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» συνταξιούχους.
Αντί, δηλαδή, να θεσπιστεί αμέσως η κατάργηση μιας εκ των συντάξεων που απολαμβάνουν οι βουλευτές (εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη και από το επάγγελμα που είχαν), καθυστερεί η εφαρμογή ακόμα κι αυτής της μικρής μείωσης που προβλέπει σχετικός νόμος.
Επιβεβαιώνοντας πως το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει τα προνόμιά του ως συντεχνία, την ώρα που οι κυβερνώντες καταγγέλουν τις συντεχνίες των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr, η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του ενός και μόνο άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.
Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.
Αν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μείωση δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου και δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου! Αντιθέτως, , έχει προγραμματιστεί να γίνει στη σύνταξη Απριλίου και ο ο λόγος είναι σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» ότι δεν… είχαν χρόνο να κόψουν αυτές τις συντάξεις, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη!
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με αναλυτική ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις μειώσεις.
Το υπουργείο εκτιμά ότι η συνολική μείωση στις συντάξεις των βουλευτών θα υπερβεί το 60%.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως το ποσοστό μείωσης της πρωθυπουργικής σύνταξης ανέρχεται στο 54,73% και της πλήρους βουλευτικής σύνταξης στο 51,11%
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
“- Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του δημοσίου. Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του δημοσίου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι μέχρι σήμερα μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων (ποσά και ποσοστά):
Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
4.679,48 ευρώ 2.561,26 ευρώ 54,73%
Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης – καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
3.866,16 ευρώ 1.975,96 ευρώ 51,11%
– Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του δημοσίου, και φυσικά και ο βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία.
Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.
Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις.
Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.
– Επιπλέον:
α. Από 01.01.2013 ό,τι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.
β. Η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται.
γ. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.
δ. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού”.