Γενική έφοδο στους φορολογούμενους, που χρωστάνε στο δημόσιο, σάλπισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να δίνει, σε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας, τις σχετικές οδηγίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου είναι έως τις 10 Μαρτίου να έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους, που χρωστούν στην εφορία μίας ευγενική επιστολή – πρόσκληση για διευθέτηση των υποθέσεών τους. Η πρώτη αυτή επιστολή θα είναι, λέγεται, «ευγενική» και μεταξύ των άλλων θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο, ειδικός κωδικός, με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του, μέσω τράπεζας, με την εφορία του. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες – ανάλογα δηλαδή εάν υπάρχει κάποια ρύθμιση, ή ακόμη καλύτερα με την καταβολή όλου του ποσού – το χειρισμό της εκκρεμότητας.
Σε όσους δεν ανταποκριθούν, τότε θα σταλεί και μία δεύτερη επιστολή, με την οποία θα προειδοποιούνται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων, φυσικά σε πιο αυστηρό ύφος από την πρώτη! Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν σε κατασχέσεις. Ειδικά για το θέμα των μισθών- από τους οποίους θα μπορούν να παρακρατούν ποσά για αποπληρωμή χρεών -οι εφορίες θα κατάσχουν όλα τα χρήματα άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που η εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών πάνε χειρότερα, τότε το όριο θα καθοριστεί στα 600 ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, τονίζεται ότι, όσον αφορά στα δημοσιεύματα «περί υποτιθέμενης μείωσης του ορίου κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 στα 600 ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο ενδεχόμενο. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο».
Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, τονίζεται ότι, όσον αφορά στα δημοσιεύματα «περί υποτιθέμενης μείωσης του ορίου κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 στα 600 ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο ενδεχόμενο. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο».
Παράλληλα, στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή του προαναφερόμενου ειδικού κωδικού, με τον οποίο κάθε φορολογούμενος θα κάνει τις συναλλαγές του με την εφορία, μέσω τράπεζας. Περίπου από τον Μάιο, ο τρόπος αυτός θα είναι υποχρεωτικός, καθώς οι εφορίες θα διαθέτουν μόνο το δικαστικό τμήμα και το τμήμα ελέγχων.
Ο κωδικός θα είναι 30ψήφιος και τα πρώτα εννέα ψηφία του θα είναι το ΑΦΜ του φορολογουμένου.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την πορεία των εσόδων, με τον κ. Θεοχάρη να ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας» και πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρώτου τριμήνου, τότε θα επιβληθούν νέα μέτρα.
Στελέχη, που μετείχαν στη σύσκεψη, επισήμαναν ότι πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα εάν θα γίνει νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν, καθώς ενέσκηψε αβεβαιότητα, μετά τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ότι εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο – για το οποίο όμως η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της.
Πάντως οι στόχοι, που τέθηκαν, είναι αρκετά δύσκολοι. Στόχος του επιτελείου είναι να εισπραχθούν 1,9 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών μέσα στο 2013, όταν το 2012 εισπράχθηκαν 1,1 δις ευρώ.
Επίσης τέθηκε ως στόχος από τα νέα ληξιπρόθεσμα, αυτά που βεβαιώνονται αυτή τη χρονιά, να εισπράττεται ένα ποσοστό 24,4%, όταν πέρσι ο αντίστοιχος ρυθμός είσπραξης έτρεχε με 16%!
Τέθηκε επίσης στόχος να καταβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 740 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφών (από ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος κλπ), ώστε να μην καταρρεύσει η αγορά.
Πηγή: protothema.gr