Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρεται σε δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Διαβάστε επίσης: OCCRP: «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον ΠτΔ με το σκάνδαλο Troika Laundromat»
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Παρακολουθούμε με ανησυχία διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα δημοσιεύματα αυτά εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία δυσφημίζεται, αφού την εμπλέκουν σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων όπως και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.
Το όλο ζήτημα γίνεται χειρότερο εξαιτίας της αρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επι των αρθρων των διεθνων παρατηρητηριων.
Ως ΑΚΕΛ δεν προτρέχουμε να πάρουμε θέση επί του περιεχομένου των συγκεκριμένων άρθρων. Ζητούμε όμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνων παρατηρητηριων για το ξέπλυμα χρήματος. Η βαρύτατη αυτη κατηγορία πλανάται πάνω από την χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικο του γραφειο σε φερομενες ως υποπτες διαδρομές.
Αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου. Αν χρειαστει θα επανέλθουμε.
Οι αποκαλύψεις
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της διεθνούς ΜΚΟ, OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) είναι άρθρο που συνδέει άμεσα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την πρώην νομική του εταιρεία με τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος.
Η OCCRP είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής που εξειδικεύεται σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:
«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εργαστεί για να ενδυναμώσει την σχέση της χώρας του με τη Ρωσία την στιγμή που του ασκείται διεθνή κριτική για χαλαρούς οικονομικούς ελέγχους και ξέπλυμα χρήματος», αναφέρει αρχικά το άρθρο και προσθέτει:
«Όμως αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του το 2013, μια νομική εταιρεία που ίδρυσε και ήταν συνιδιοκτήτης εκείνη την περίοδο, κανόνιζε συμφωνίες με έναν φίλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, το περιβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι και με ένα δίκτυο εταιριών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.
Ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από την εταιρεία, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» ενόσω ανελκόταν στην προεδρία. Όμως και οι δύο κόρες του είναι συνέταιροι και εξακολουθεί να διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο κτήριο της εταιρείας».
Σύμφωνα με τα αρχεία της ανενεργής λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» τα οποία κατέχει και ανέλυσε ο OCCRP, το IRPI (της Ιταλίας) και το «Global Witness», αποκαλύπτεται πως η νομική εταιρεία του Αναστασιάδη εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που μετάφεραν ρωσικό χρήμα από και σε εταιρείες – βιτρίνες που είχαν είτε δημιουργηθεί είτε συσχετιζόντουσαν με την εταιρεία του Προέδρου.
Δύο από αυτές τις εταιρείες βιτρίνες, οι Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd., φαίνονται να είναι βαθιά διαπλεκόμενες με το ‘Πλυντήριο της Τρόικας’ (σ.σ Το σκάνδαλο «Troika Laundromat» δεν αφορά τη γνωστή τρόικα, που μετά το 2015 μετονομάστηκε «οι θεσμοί», αλλά μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ρωσίας, την Troika Dialog, η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες ρωσικές κρατικές τράπεζες), ένα δίκτυο βιτρινών που λειτουργούσε από το 2006 ως το 2013 και έκανε διακίνηση τουλάχιστον 4.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να φοροδιαφεύγουν, να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και να ξεπλένουν χρήμα».
Η Batherm και Matias τροφοδότησαν το σύστημα με 323 εκατ. δολάρια για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι άγνωστοι.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν υπονοούν πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, κρυβόταν πίσω και από τις δύο εταιρείες και μάλιστα τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει τεράστια ρωσική επιχείρηση ενέργειας σε απίστευτα προνομιακή τιμή. Στην συνέχεια ο Αμπραμόφ, παρέλαβε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την βοήθεια της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη.
Τα έγγραφα πάντως δεν περιέχουν απτές αποδείξεις πως η εταιρεία ή οι υπάλληλοι της παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Οι συνδιαλλαγές ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την σχέση της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη, τους συνεργάτες του, και ρωσικά οικονομικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες πως τέτοιου είδους σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κύπρου».
Το άρθρο συνεχίζει με δηλώσεις του Ρομάν Μπορίσοβιτς, πρώην τραπεζίτη και επικεφαλής του ClampK, βρετανικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς: «Το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, διοχετεύεται ιστορικά από τις βαλτικές χώρες και την Κύπρο με την δεύτερη να αναλαμβάνει πιο ουσιαστικό ρόλο ως αγωγός βρόμικων κεφαλαίων. Η τρέχουσα αποξήλωση αυτού του συστήματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και της Κύπρου και των χωρών της Βαλτικής. Αν και στην Λετονία η ζημιά έγινε κυρίως από Ρώσους και ξένους τραπεζίτες, στην Κύπρο το πρόβλημα είναι εγχώριο.
Είναι Κύπριοι, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι διεφθαρμένοι φορείς που καταρράκωσαν το οικονομικό σύστημα του νησιού τους εκ των έσω, και οι συμπατριώτες τους οφείλουν να τους καταστήσουν υπεύθυνους για αυτές τις προδοτικές πράξεις», ολοκληρώνει ο Μπορίσοβιτς.
Το OCCRP ζήτησε από τον Πρόεδρο, Αναστασιάδη να τοποθετηθεί για το θέμα δίχως να λάβει απάντηση.
Πηγή: politisnews.com, Πολίτης