Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύεται για άλλη μία χρονιά ως το κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο από πλευράς ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιδόσεων του προσωπικού του. Με βάση τα αποτελέσματα της φετινής Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «κατάταξη της Σαγκάης», επτά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου για την επιστημονική απήχηση και επίδραση των ερευνητών τους και τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων.
Το ΕΚΠΑ κατέχει την υψηλότερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 301-400 και ακολουθεί στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στις θέσεις 501 έως 1.000 βρίσκονται πέντε ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (στις θέσεις 601-700), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (στις θέσεις 701-800), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (στις θέσεις 801-900) και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας (στις θέσεις 901-1000).
Στην «κατάταξη της Σαγκάης», η οποία θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός αποφοίτων και μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Νομπέλ, Field κ.ά.), ο αριθμός των μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών, ο αριθμός των δημοσιεύσεων ερευνητών τους στα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science, και ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index και Social Citation Index. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις τους στους δείκτες που αφορούν τον αριθμό μελών ΔΕΠ που περιλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών, καθώς και στον αριθμό των δημοσιεύσεων στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων.
Στη φετινή «κατάταξη της Σαγκάης» συμπεριλαμβάνονται πανεπιστήμια από 64 χώρες. Πρώτο κατατάσσεται για 17η συνεχόμενη χρονιά το Χάρβαρντ και ακολουθούν το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (το πρώτο μη αμερικανικό). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στην 5η το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σημειώνεται ότι η πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων είναι ακριβώς η ίδια με την περυσινή.
Τα πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στη φετινή κατάταξη (206 μεταξύ των 1.000 και οκτώ στην πρώτη δεκάδα) και ακολουθούν η Κίνα με 154 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 61. Το πρώτο ευρωπαϊκό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο όπως κατατάσσεται στη λίστα, είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης (19η θέση), και ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (26η θέση). Τα πανεπιστήμια του Τόκιο και του Κιότο, στην 25η και στην 32η θέση αντίστοιχα, ηγούνται των πανεπιστημίων της Ασίας. Από την Ωκεανία το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των πανεπιστημίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (41η θέση), ενώ από την αφρικανική ήπειρο την καλύτερη θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής (θέση 201-300 παγκοσμίως).
Πηγή: Καθημερινή