“Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση.
“Φούντωσαν” ως εκ τούτου τα σενάρια διότι, όπως λένε ορισμένοι, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα κάνει χρήση της “ερμηνείας” της συνταγματικής αναθεώρησης της συγκεκριμένης διάταξης ώστε να μπορεί να εκλέγεται ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας με την μικρότερη δυνατή πλειοψηφία των 151 βουλευτών σημαίνει πως ίσως έχει σκοπό να προτείνει πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, ούτε καν 180 ψήφων που απαιτείται με τα ισχύοντα στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι, προφανώς, ένα τέτοιο πρόσωπο. Έχει προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, πλην του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που ως βουλευτής τότε επιχειρηματόλογησε κατά της υποψηφιότητάς του. Υποστηρίζουν, λοιπόν, κάποιοι πως η επιδίωξη της κυβέρνησης να έχει ελεύθερα τα χέρια ώστε να φτάσει σε εκλογή με 151 ψήφους σημαίνει πως δεν προτίθεται να προτείνει μια δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά έχει κατά νου ένα άλλο πρόσωπο. Το οποίο, μάλιστα, δεν θεωρείται βέβαιο πως μπορεί να συγκεντρώσει ούτε καν και τους 22 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Μαρία Δαμανάκη, πρόσωπα που έχουν ακουστεί έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι δύο τέτοια πρόσωπα. Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ δεν είναι βέβαιο ότι θα στήριζαν en block μία από τις δύο υποψηφιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να τις στηρίξει.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πάντως, που συνεργάζεται άψογα, όπως λέει, και με τη νέα κυβέρνηση και διαθέτει ισχυρή ακαδημαϊκή και προσωπική φιλία με τον υπουργό Επικρατείας και καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, δεν έχει δεχθεί έως σήμερα καμία απολύτως πρόταση να είναι εκ νέου υποψηφιος.
Η αντίδραση του Γ. Κατρούγκαλου
«Η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ, με την προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 μόνο βουλευτές», σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, για την επικείμενη αναθεώρηση.
«Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορεί να επιτελεί το έργο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όχι μόνον την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία,» καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.