Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον διαπραγματευτή των ΗΠΑ σε καταστάσεις ομηρείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν για να αντικαταστήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τον σκληροπυρηνικό Τζον Μπόλτον, ο οποίος απολύθηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα, αφού συγκρούστηκε με τον πρόεδρο για μια σειρά θέματα.
Ο Ο’ Μπράιεν, που θα είναι ο τέταρτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ, ήταν ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για υποθέσεις ομήρων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Μάιο του 2018 και έχει μακρά ιστορία στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών.
«Έχω εργαστεί επί μακρόν και σκληρά με τον Ρόμπερτ. Θα κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Ο Τραμπ απέλυσε τον Μπόλτον έπειτα από διαφωνίες για τους χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ρωσία και την Βενεζουέλα.
Ο Ο’ Μπράιεν είναι ένας εισαγγελέας από το Λος Άντζελες ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής σε προεδρικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικανών, διαχειρίστηκε διάφορες υποθέσεις υψηλού επιπέδου και εργάστηκε προηγουμένως σε διάφορες θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβανομένης αυτής του εναλλακτικού αντιπροσώπου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005.
Ο Τραμπ είχε στείλει πρόσφατα τον Ο’ Μπράιεν στην Σουηδία για τη δίκη του Αμερικανού ράπερ A$AP Pocky, ο οποίος καταδικάστηκε αργότερα για επίθεση.
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές χαιρέτισαν την επιλογή του Τραμπ.
«Καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνο μέρος είναι ο κόσμος. Είχε σπουδαίες διαπραγματευτικές ικανότητες ως ο διαπραγματευτής μας σε καταστάσεις ομηρείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Θα είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος πολιτικής».
Ο Τζον Μπαράσο, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News: «Θα κάνει καλή δουλειά».
Οι προηγούμενοι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ ήταν ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Μπόλτον τον Μάρτιο του 2018, και ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος απολύθηκε λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και αργότερα δήλωσε ένοχος ότι είπε ψέματα στο FBI.