Μπορεί η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται σταδιακά στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ να έχει απομακρυνθεί ωστόσο αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής, που θα οδηγήσει και σε μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών…
«Η ύφεση των τελευταίων ετών ήταν πράγματι βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής: στη διστακτικότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως στην υστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υστέρηση αυτή δεν επέτρεψε να αντισταθμιστούν επαρκώς οι συσταλτικές επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και να ανακτηθεί ταχύτερα η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για να καταλήξει στο ότι η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ιδίως για τη χαλάρωση της προσπάθειας προώθησης των μεταρρυθμίσεων!
«Η προβολή ακραίων ή άκαιρων διεκδικήσεων από κοινωνικές ομάδες δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Η κοινωνία στο σύνολό της θα έχει μόνιμο κέρδος από την ανόρθωση της οικονομίας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι – έστω μεμονωμένες — έκνομες ενέργειες που στρέφονται κατά της δραστηριότητας επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για το επενδυτικό κλίμα και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της απασχόλησης», συμπληρώνει ο Διοικητής της Τράπεζας εν μέσω συζητήσεων για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού αλλά και με φόντο τη νέα πρόβλεψη για ανεργία 27% αντί 24% τη φετινή χρονιά, η οποία χαρακτηρίζεται δύσκολη ακόμα και από τον κ. Προβόπουλο.