Κρατώντας ανά χείρας έναν φάκελο με έγγραφα, ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να απολογηθεί για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας οτι όλες οι κατηγορίες σε βάρος του αλλά και σε βάρος όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι κατασκευασμένες.
Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής έβαλε στο στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και αλλά στελέχη της τότε κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική για πέσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, η οποία έκοβε ψήφους απο τη Νέα Δημοκρατία.
Στο επίκεντρο της απολογίας του όσα φέρεται να του λέει ο Τάκης Μπαλτάκος στο γραφείο του στη Βουλή, «ομολογώντας» ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με μοναδικό στόχο να μειωθούν τα ποσοστά τις Χρυσής Αυγής.
Τα βέλη του συγκέντρωσε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, για τον οποίο υποστήριξε ότι πίεζε τους ανακριτές να τους προφυλακίσουν.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, το «δεξί χέρι» του Νίκου Μιχαλολιάκου χαρακτήρισε «γελοίο» το καταστατικό που προσκομίστηκε από τον δημοσιογράφο Ψαρά και αναφέρεται στην «ενός ανδρός αρχή», ενώ, όταν η πρόεδρος επιχείρησε να κάνει ερωτήσεις για τα ναζιστικά σύμβολα και τους ύμνους προς τον Χίτλερ, ο Ηλίας Κασιδιάρης απάντησε: «Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για την ελεύθερη έκφραση άποψης… Καταγγέλλω και καταδικάζω οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου, αλλά και κάθε έγκλημα του Ποινικού Κώδικα…».
Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη προσπάθησε εκ νέου να αποσπάσει απάντηση για τα σύμβολα της οργάνωσης, με τον κατηγορούμενο να απαντά: Τα ζητήματα χαιρετισμών και συμβολισμών δεν θα τα αναπτύξω σε μια ποινική δίκη. Υπάρχει η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών…». Κανένα σχόλιο δεν έκανε επίσης για το τατουάζ με την σβάστικα στο χέρι του. «Το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο. Η Χρυσή Αυγή είναι ενα λαϊκό εθνικιστικό Κίνημα. Δεν θα απολογηθώ για τις ιδέες μου. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να στερήσει κάνεις σε κανένα Έλληνα πολίτη».
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έμαθε την ύπαρξη του Γιώργου Ρουπακιά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Ήταν υποστηρικτής, αλλά δεν ήταν μέλος του κόμματος. Είναι η πάσα αλήθεια. Άκουσα το όνομά του στα δελτία ειδήσεων», είπε ο κατηγορούμενος. «Δεν μπορούσε το κόμμα να ξέρει ποιος πάει στις τοπικές και κάνει ομιλίες» κατέληξε, σημειώνοντας: «Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο η Χρυσή Αυγή καταδίκασε αμέσως. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία. Αυτό το εγκλημα κατέστρεψε το κόμμα και τη ζωή μου».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι ήταν εκπαιδευτής σε στρατιωτικά καμπ, υποστηρίζοντας ότι οι μόνες εκπαιδεύσεις που έκανε ήταν στο δημόσιο λόγο γιατί ήταν καλός ομιλητής. «Έχω μεγάλη αγάπη για τα όπλα αλλά αυτό αφορά εμένα ως προσωπικότητα… Όλες οι φωτογραφίες μου που έχουν δημοσιευθεί είναι από αθλητική δραστηριότητα», είπε ο κατηγορούμενος ενώ λιγο αργότερα χαρακτήρισε «ατυχές» το συμβάν με το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη.
«Δεν υπήρχε εντολή για ομοιόμορφο ντύσιμο. Ήταν λάθος μου που είπα για στρατιωτικό βηματισμό. Πηγαίναμε σε ένα μνημείο» σημείωσε σχετικά την… “παρέλαση” 2000 χρυσαυγιτών στο Μελιγαλά.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr