Ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό έκανε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής. «Η Ελλάδα έχει δεχτεί ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Η κατάσταση στα ακριτικά νησιά μας είναι ασφυκτική και στις περιοχές της ενδοχώρας που υπάρχουν δομές έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε δε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος, λέγοντας μάλιστα ότι «δοκιμάζεται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μας».
«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε τους κυνηγημένους, αλλά μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη στους ώμους της προβλήματα τριών ηπείρων» σημείωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.
«Χρειάζονται και πόροι ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν δεύτερη πατρίδα. Να μπορέσουν δηλαδή υγιείς και μορφωμένοι να ενσωματωθούν», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό πρόκληση.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε την Ελλάδα ότι βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο, τόνισε πως «το Λιμενικό έχει σώσει πολλές ζωές προσφύγων και μεταναστών» και πρόσθεσε πως: «Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης».
«Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Την καλώ να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας (…) Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».
«Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία»
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και προς τους επενδυτές, λέγοντας πως «η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία».
«Από το ίδιο βήμα πέρυσι είχα μιλήσει για ευκαιρίες που χάνονταν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών. Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για ευκαιρίες που ανοίγονται, εξαιτίας νέων πολιτικών», είπε.
«Η Ελλάδα αλλάζει, με όχημα την οικονομία. Επανατοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας», είπε απευθυνόμενος στους ξένους επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι «θα βρείτε για πρώτη φορά μια αντιμετώπιση που αρμόζει στον ενδιαφέρον σας».
«Ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία η κλιματική αλλαγή»
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία».
«Η Ελλάδα, πιστή στην Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028», ανέφερε.
«Η ευρωαραβική συνεργασία άργησε»
«Ανακαλώ από το 2018 τα λόγια του Μαργαρίτη Σχοινά ότι “η ευρωαραβική συνεργασία άργησε”. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία επιβεβαιώνουν ότι ισχύει. Ήρθε η ώρα η περιοχή να εκπέμπει σταθερότητα και δημιουργία», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/264007381172985/