Συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ένα «υπεραρχηγό» για την διαχείριση του προσφυγικού προβλέπει με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συζητιόταν στην Βουλή.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το δόγμα της χούντας περί εσωτερικής ασφάλειας επικαλείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλας Παναγιωτόπουλος.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την τροπολογία στρατιωτικοποίησης του κράτους που έφερε το Μέγαρου Μαξίμου.
Ο ίδιος τα γύρισε λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα τα εγγυάται ο στρατός και την εσωτερική ασφάλεια η αστυνομία.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντα την αιφινιαδιστική τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του και τονίζει:
Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά.
Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δημιουργία ενός “Υπεραρχηγού”, ο οποίος τιτλοφορείται «Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)».
Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση ευθέως παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την έκτακτη αποπομπή έμπειρων στελεχών στη διαχείριση του προσφυγικού, την ατροφία των δομών που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ της άνω των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά,, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, η Κυβέρνηση διαπιστώνει τώρα για πρώτη φορά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, την “ανάγκη στρατιωτικού συντονισμού”.
Μάλιστα, τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για “λαθρομετανάστες” αντικαθιστούν, στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, αναφορές στην “εξελισσόμενη προσφυγική κρίση” και στην κατά τα λοιπά “ανάγκη ταχείας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”.
Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους!
Παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών.
Συστήνει Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, υπαγόμενο στον Εθνικό Συντονιστή, η οποία θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα! Αλλάζει τη δομή και διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων.
Μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η Κυβέρνηση επιχειρεί και τη Στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού! Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους.
Πηγή: left.gr