Την λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής». Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2012.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι τέτοιο το χάος που επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο, που ανάγκασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ικανοποιούνται στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια. Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.
Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 1.301 υπάλληλοι είναι σοβαρά και αφορούν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις παράβασης καθήκοντος μέχρι πλαστογραφίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα.
Όπως προκύπτει από τη λίστα των επίορκων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεγαλύτερη ομάδα υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις), όπου ο αριθμός των υπαλλήλων που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619, που αντιστοιχεί στο 47% των περιπτώσεων.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ