Μπορεί η σύζυγος του πρωθυπουργού, με τα δικά της κριτήρια, να αναδεικνύει την Μαρία Δαμανάκη ως μία από τις οκτώ γυναίκες που πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που πέρασε ( ανάρτηση στο Instagram ) και να πυροδότησε τα γνωστά σενάρια που θέλουν την πρώην επίτροπο ως την γυναικεία προσωπικότητα που θα μπορούσε να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, το “job description” του/ της νέου/ας Προέδρου, ωστόσο εμπλουτίζεται καθημερινά.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
“Πρόσωπο που να ενώνει”, θέλει ο (καλά ενημερωμένος) Γιώργος Γεραπετρίτης, “να συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή”, εισηγείται ο Νικήτας Κακλαμάνης, “να μην θέλει μαθήματα για να μάθει τι εστί ΑΟΖ”, λέει η Ντόρα Μπακογιάννη που ξέρει να “διαβάζει” το momentum.
Εκ πρώτης όψεως, όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ασφαλέστερη όλων των επιλογών, ήτοι στην επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ενώνει σε μεγάλο βαθμό της κοινή γνώμη, αν λάβουμε υπόψη μας την τελευταία δημοσκόπηση (MRB) που τον εμφανίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 48% των πολιτών, με δεύτερο τον Κώστα Καραμανλή (26%) και τους Αντώνη Σαμαρά και Ντόρα Μπακογιάννη να ακολουθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Στην ίδια δημοσκόπηση όλα τα άλλα πρόσωπα που έχουν ακουστεί και γραφτεί (Σημίτης, Παπανδρέου, Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου, Αρβελέρ κ.ά) κινούνται μεταξύ πολύ χαμηλών ποσοστών και “ανυπαρξίας”.
Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει, κατά πάσα πιθανότητα, από τα κοινοβουλευτικά “αποδυτήρια” εξασφαλισμένες 244 θετικές ψήφους (158 της Ν.Δ +86 του ΣΥΡΙΖΑ) και πιθανότατα περισσότερες καθώς θα προκύψουν μικρές συναινέσεις και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μπορεί να μην τρέφει τα καλύτερα συναισθήματα γι αυτόν ο Αντώνης Σαμαράς αλλά δύσκολα θα υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ να τον καταψηφίσουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το πάρει απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετακινηθεί από την αρνητική του ψήφο στην προεδρική εκλογή του 2015.
Όσο για το εάν “ξέρει από ΑΟΖ”, που …με νόημα είπε η Ντόρα, αυτό ουδείς το αμφισβητεί. Ο νυν Πρόεδρος έχει διδάξει Διεθνές Δίκαιο στους περισσότερους εντός Κοινοβουλίου. Το δε ζήτημα μιας ελληνικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον προκύψει (όπως ζητούν και οι Ευρωπαίοι), θα είχε σε μια τέτοια περίπτωση εξασφαλισμένη νομική αρωγή και ικανή διεθνή εκπροσώπηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως θα πάρει τις αποφάσεις του εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας “στο βουνό”. Και πιθανότατα θα εκδηλώσει την πρόθεσή του μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον Τραμπ, όταν, δηλαδή, το θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης και μείζονα γεωπολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα που συνδυάζονται με αυτό (EastMed, αναβάθμιση F-16, επέκταση αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ κ.ά) θα βρεθούν στην κορύφωσή τους.
Ο πρωθυπουργός έχει, άλλωστε, μια προσφορά…συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα που δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, θα κινηθεί σε δύο επίπεδα στα εθνικά θέματα, καθώς θα προσφέρει συναίνεση (π.χ αναβάθμιση F-16) και θα χρησιμοποιεί ρητορική χαμηλών τόνων, από την άλλη, όμως, θα πιέζει για επιθετικότερη τακτική στις Βρυξέλλες με ενίσχυση του αιτήματος για κυρώσεις στην Τουρκία και της ελληνικής παρουσίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της τριμερούς με Κύπρο και Ισραήλ. Και θα επισημαίνει τα κενά και τις αμφισημίες της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη- Δένδια.
Όμως, η ατμόσφαιρα της συναίνεσης θα υπάρχει και η από κοινού εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα είναι σημαντική στιγμή.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να εξασφαλίσει πολλά από τα παραπάνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οτιδήποτε άλλο πρέπει να είναι καλά ζυγισμένο και πολιτικά τεκμηριωμένο. Η διακινδύνευση να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με 180 ψήφους, μόνο με το ΚΙΝ.ΑΛ, θα είναι μια εξέλιξη που μπορεί να επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα…