Προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο η ελεύθερη πτώση των εσόδων, καθώς οι φόροι φαίνεται ότι δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία…
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του 2013, οι κατηγορίες των εσόδων που κινήθηκαν εκτός στόχου είναι ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 213 εκατ. ευρώ, οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 192 εκατ. ευρώ, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 134 εκατ. ευρώ λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε το φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012 και ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων εκτός της θέρμανσης κατά 28 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, κινήθηκαν υψηλότερα από τους στόχους τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. ευρώ και από τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,61 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του των 7,94 δισ. ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013. Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,72 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 211 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου 7.51 δισ. ευρώ.
Η «παρτίδα» διασώθηκε, καθώς συγκρατήθηκαν οι δαπάνες και με αυτό τον τρόπο παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.
Βασικό ρόλο έπαιξαν οι μειωμένες επιστροφές φόρου που διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. ευρώ (λόγω του γεγονότος ότι οι τόκοι των ομολόγων μετά το PSI πληρώνονται κάθε Φεβρουάριο, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2013), και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 896 εκατ. ευρώ.