Εάν μελετήσει κανείς τις απόψεις που διατυπώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλλον εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οδεύουμε “φουλ” προς την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.
Σταχυολογώ ορισμένες μόνο από αυτές:
Στέλιος Πέτσας: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Γιώργος Γεραπετρίτης: Το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να φέρει στο πλαίσιο τοιυ συνταγματικού ρόλου που επιτελεί. Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλούς κυρους που θα εκφράζει την ενότητα του ένθους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή τους ως διεθνής παραστάτης της χώρας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μπορεί να εκλεγεί με την μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μπορεί να συμβολίσει στην πράξη την ενότητα του έθνους.
Νικήτας Κακλαμάνης: Αν τυχόν δεν προταθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι τεράστιο λάθος για τη χώρα και την παράταξη
Γιώργος Κουμουτσάκος: Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να έχει πολιτική εμπειρία. Δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο, αλλά το θεωρώ πολύς σημαντικό.
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η προσωπική μου άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απολύτως θετική. Παρότι ήταν στερημένος ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων, γνωρίζω ότι υπήρξε θετικά κινητικός και εθνικά αποτελεσματικός Πρόεδρος.
Ας τα πάρουμε ένα- ένα.
Ποιο πρόσωπο απ΄ όσα έχουν ακουστεί μπορεί να είναι μια κοινής αποδοχής επιλογή;
Ο Προκόπης Παυλόπουλος! Εκ των φερόμενων ως υποψήφιοι για το αξίωμα είναι ο μοναδικός που μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 240 “ναι” στην πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί, ενώ σχεδόν σύμπασα η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ θα ακολουθήσει την επιλογή του πρωθυπουργού.
Ποιος μπορεί να εκφράσει την “ενότητα του έθνους” και να εκτελέσει την αποστολή του ως “διεθνής παραστάτης της χώρας”;
Ο Προκόπης Παυλόπουλος! Στις δημοσκοπήσεις το πρόσωπό του συγκεντρώνει την αποδοχή άνω του 50% των Ελλήνων και οιοσδήποτε άλλος (ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής) ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. Ως προς τον διεθνή ρόλο του τα πράγματα είναι γνωστά. Όπως λέει σε συνομιλητές του/της, πολιτικό πρόσωπο με μεγάλη ειδική βαρύτητα στη Ν.Δ “ο Παυλόπουλος εκπαιδεύτηκε πέντε χρόνια τώρα και έχει μεγάλη διεθνή ατζέντα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες”.
Ποιος, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία;
Ο Προκόπης Παυλόπουλος! Ποιος γνωρίζει, άραγε, καλύτερα τα συνταγματικά όρια του ρόλου από τον καθηγητή Παυλόπουλο, όταν, μάλιστα, έχει ήδη ασκήσει τα καθήκοντά του υπό δύσκολες συνθήκες -και μερικές φορές οριακά ως προς το γράμμα του Συντάγματος;
Θα αντιλέξει κανείς πως επί μέρους χαρακτηριστικά από τα παραπάνω έχουν και άλλοι εκ των φερομένων ως υποψήφιοι. Ακριβές. Ωστόσο, όλα τα χαρακτηριστικά μαζί δεν τα διαθέτουν οι περισσότεροι εξ όσων έχουν ακουστεί. Και, πάντως, κανείς άλλος εξ αυτών (πέραν πιθανής έκπληξης) δεν μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτατη αποδοχή της Βουλής.
Τι έπαθαν, λοιπόν, στη Ν.Δ και όλοι “φωτογραφίζουν” τον Παυλόπουλο αλλά σχεδόν προεξοφλούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τον επιλέξει;
Η δικαιολογία που ακούγεται ανάγεται στην επιλογή του βουλευτή Μητσοτάκη στην ψηφοφορία του 2015. Μόνο που εκείνο το σκεπτικό αναγόταν στην “υπουργική θητεία” Παυλόπουλου επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Πέραν του ότι αυτό συμπεριλαμβάνει ως στοιχείο κριτικής (π.χ η αντίδραση του στην εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008) και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό -και κακώς παραλείπεται-, έκτοτε έχει μεσολαβήσει η πρώτη προεδρική πενταετία του, για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και την έχει χαρακτηρισει πολύ θετική.
Πως, λοιπόν, απορρίπτεις έναν επιτυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Και επ΄ αυτού η απάντηση που προβάλλεται επισημαίνει την “ανάγκη του πρωθυπουργού να δώσει το δικό του στίγμα που θα σημάνει αλλαγή εποχής”. Θεμιτό. Με τη διαφορά πως τα περισσότερα από τα πρόσωπα που καταλήγουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή τα δελτία ειδήσεων (με διαρροές από κυβερνητικά κέντρα…) μόνο “αλλαγή εποχής” δεν θα σηματοδοτήσουν. Ποια “αλλαγή εποχής” σηματοδοτούν, για παράδειγμα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος (εξαιρετικός κατά τα άλλα), η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Σημίτης ή τόσοι άλλοι; Μάλλον την παλιά εποχή του πολιτικού συστήματος εκπροσωπούν…
Διατηρώντας, πάντοτε, την δυνατότητα να μας εκπλήξει θετικά, ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει γιατί θα κάνει την επιλογή που εν τέλει θα κάνει αλλά και γιατί δεν θα επιλέξει -εάν δεν το πράξει- τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το “δεν μου αρέσει”, ή “θέλω να δώσω το δικό μου στίγμα”, δεν είναι, προφανώς, επαρκείς δικαιολογίες.
Σ.Κ