Σύντομα τα απτά αποτελέσματα για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη φύλαξη των συνόρων – Οι κλειστές δομές για μετανάστες θα κατασκευαστούν, τα νησιά θα αποσυμφορηθούν
Ως ένα «δύσκολο, βαθιά κοινωνικό θέμα» χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι άναρχες δομές που προσβάλλουν την Ελλάδα και δεν προσφέρουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης» αλλά και ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Για τις κλειστές δομές ειδικά είπε ότι «σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η κατάσκευη όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα» ενώ για την επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών είπε ότι «αυτή θα γίνει πάντα με γνώμονα τη δυνατότητα κάθες περιφέρειας την οποία έχουμε ορίσει στο 1% του πληθυσμού».
«Τους πρώτους μήνες του 2020 θα δουν οι κοινωνίες απτά αποτελέσματα από τις επιστροφές και τη φύλαξη των συνόρων όσον αφορά τη μείωση των ροών με ορίζοντα το εξάμηνο» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη διαδικασία του Βερολίνου όσον αφορά το θέμα της Λιβύης ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».
«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά σημείωσε στην απάντησή του μετά από σχετική ερώτηση ότι «έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων». «Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αμερικανικής πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής αντιπροσωπείας που παρουσίασε τις ελληνικές απόψεις στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «υπήρχε μια προγραμματισμένη επίσκεψη το υφυπουργού Πάλμερ στην Ελλάδα τέλος Φεβρουαρίου άρχές Μαρτίου. Είναι θέμα των ΗΠΑ αν θα γίνει νωρίτερα ή αν θα συνδυαστεί με επίσκεψή του στην Άγκυρα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει συζήτησει με τους αρχηγούς ότι η διαδικασία που βλέπει η Ελλάδα είναι αυτή της αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Αν υπάρξει κοινός τόπος να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές και αν προχωρήσει και αυτό σε υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη με την μόναδικη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα αλλά είμαστε μακριά από αυτό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζητώντας να μην υπάρχει ονοματολογία υπενθυμίζοντας ότι «η συνταγματική προθεσμία είναι στις 13 Φεβρουαρίου». Όπως εξήγησε μετά την ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο «οποιοδήποτε διάστημα από σήμερα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε:
Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
O Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση εκφράζουν πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον. Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.
Τόνισε ότι τα «μνημόνια» που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές – με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητός – ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.
Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας.
Αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο.
Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων.
Στην ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών και στον εκλογικό νόμο
Όπως ανακοινώσαμε πριν την επίσκεψή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και όπως συμφωνήθηκε στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Η.Π.Α. και παρουσίασε τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η Κυβέρνηση.Έκανε άλλη μια κίνηση διακομματικής συνεννόησης στα μείζονα – και ιδίως στα εθνικά μας – θέματα, με στόχο την εθνική ομοψυχία. Έτσι ώστε όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα. Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η Κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα:
-Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.
-Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών.
-Από εκεί και πάνω – μέχρι το ποσοστό του 40% – θα δίνεται μπόνους 1 έδρα για κάθε 0,5%.
-Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα, του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Κυβέρνηση καταθέτει -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- τον νέο εκλογικό νόμο σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι μέλημά μας είναι να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στη χώρα την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και θα μας επιτρέψουν να εντατικοποιήσουμε το έργο μας προς όφελος όλων των Ελλήνων.
Στην πορεία της Οικονομίας και των Επενδύσεων
Όπως γνωρίζετε η εμπιστοσύνη είναι η λέξη-κλειδί. Και η Ελλάδα την έχει ήδη ανακτήσει, όπως αποδεικνύεται από την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δηλαδή τη μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού. Ήδη, το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες, δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2007, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, κυμαίνεται σταθερά στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών. Εδώ, αξίζει να δείξουμε έναν ειδικό δείκτη που έχει να κάνει με τις κατασκευές. Όπως βλέπετε, σημειώνει, πραγματικά, άλμα τους τελευταίους μήνες, που δείχνει ότι τα σπίτια μας αποκτούν, ξανά, την αξία που έχασαν.
Τα στοιχεία, λοιπόν, αυτά είναι ενθαρρυντικά. Και αναμένεται οι θετικές προσδοκίες να πάρουν «σάρκα και οστά», καθώς με σχέδιο και συστηματική δουλειά «ξεμπλοκάρουμε» μια σειρά επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί:
Εννιά στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οκτώ μεγάλα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχέδια ένταξης 180 επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2019 εγκρίθηκαν πληρωμές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η επίδοση στο α’ εξάμηνο ήταν μόλις το 1/3 αυτού του ποσού, δηλαδή κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τονίζω, επίσης, κάτι πολύ σημαντικό. Ήδη οι απαραίτητες πιστοποιήσεις δεν γίνονται πια μόνο από κρατικούς φορείς, αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους ελεγκτικούς ανεξάρτητους μηχανισμούς. Ήδη τα πρώτα οκτώ έργα πιστοποιήθηκαν. Έτσι, η υπόθεση αυτή παίρνει πια εβδομάδες, εκεί που παλιά, χρειαζόμασταν χρόνια. Αποκατάσταση εμπιστοσύνης, μείωση του κόστους δανεισμού, μεταρρυθμίσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, θα οδηγήσουν τη χώρα σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Στο ορόγραμμα του Πρωθυπουργού
Από αύριο, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός ξεκινάει τον γύρο συναντήσεων που κάνει στην αρχή του εξαμήνου με την ηγεσία κάθε Υπουργείου ξεχωριστά, σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου τους.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, και το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη Τρίτη.
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος αστικής ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου Πειραιά.
Την Παρασκευή το πρωί θα μιλήσει στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της νέας Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ελίζα Φερέιρα. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πολεμικό Μουσείο. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσεριάν και τον Πρόεδρο των Αρμενίων Ελλάδας Παύλο Τσολακιάν.
Την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Από την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Τέλος, σας ανακοινώνω ότι νέα Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Πρέσβης κυρία Ελένη Σουρανή, Διευθύντρια μέχρι σήμερα της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Α4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.