Σειρά τραπεζών και ιδρυμάτων του χρηματοοικονομικού κλάδου διατυπώνουν τα δυσμενέστερα σενάριά τους για το 2020, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και μετασχηματίζει τις αγορές.
Η άνοδος του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει έως και το 1% τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με την συγκεκριμένη πρόβλεψη να έχει γίνει πριν από την συντριβή των διεθνών τιμών πετρελαίου τη Δευτέρα, η οποία κόστισε βαριά στα χρηματιστήρια διεθνώς. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9% το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό έχει ξεπεράσει τις 114.000 παγκοσμίως. Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, έχει απτές συνέπειες σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου με ακυρώσεις πτήσεων, αγορές πανικού και αυστηρά μέτρα καραντίνας σε ορισμένες περιπτώσεις.
“Το εύρος των δυνητικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλο και εξαρτάται από την εξάπλωση του ιού και την επακόλουθη οικονομική δυσπραγία, με όλα τα στοιχεία αυτής της εξίσωσης να είναι εντελώς αβέβαια σε αυτό το στάδιο”, αναφέρεται στην έκθεση του IIF, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
“Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1%, πολύ χαμηλότερα από το 2,6% πέρυσι και το χαμηλότερο ποσοστό μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση”, συμπληρώνει το IIF.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί έχουν επίσης αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2020, πρόβλεψη μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με εκείνη που είχε κάνει ο οργανισμός τον Νοέμβριο. Η Moody’s αναθεώρησε τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία στο 2,1%, από 2,4%.
“Προηγουμένως, εκτιμούσαμε τις επιπτώσεις του ιού κυρίως στη συνολική ζήτηση στην Κίνα, στην ταξιδιωτική κίνηση σε παγκόσμια κλίμακα και στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή λόγω διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία”, υπογραμμίζει σε σημείωμά της η Moody’s.
“Είναι πλέον σαφές ότι το σοκ θα επιβραδύνει επιπρόσθετα την εγχώρια ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα μη εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων σε διάφορες χώρες και περιοχές ταυτόχρονα”, πρόσθέτει ο οίκος
Περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε νέες χώρες και οι κυβερνήσεις εκδίδουν νέες οδηγίες. Ορισμένοι στην Ευρώπη κάνουν λιγότερα ταξίδια με δημόσια μέσα μεταφοράς και αποφεύγουν δημόσιους χώρους, όπως μουσεία, εστιατόρια και κινηματογραφικές αίθουσες.
“Έχουμε μειώσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 στο 2,8%. Αυτή θα ήταν η χαμηλότερη απόδοση από το 2009 “, τόνιζε προ δύο εβδομάδων η Bank of America.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι της Nomura προειδοποιούν ότι μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη.
“Πρόκειται για μία μη φυσιολογική οικονομική δυσπραγία. Η πιο αποτελεσματική άμεση αντίδραση δεν είναι μια νομισματική ή δημοσιονομική παρέμβαση. Εάν οι έλεγχοι υγειονομικής ασφάλειας δεν περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, οι αγορές ενδέχεται σύντομα να αποδεχθούν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι δεδομένη”, σημείωνε η τράπεζα σε σημείωμά της την Πέμπτη.
Οι τιμές του πετρελαίου προσθέτουν πίεση στην παγκόσμια ανάπτυξη
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι οι προβλέψεις σε αυτό το στάδιο έχουν έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας.
“Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μέσω των οποίων η βλάβη μπορεί να αποδεχθεί μεγαλύτερη από ό,τι αναμένουμε. Πρώτον, ο ίδιος ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ευρύτερα απ’ όσο έχουμε υποθέσει ως τώρα. Και δεύτερον, ακόμη και αν οι υποθέσεις μας για τον ιό είναι γενικά ορθές, η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο εκτιμούμε”, ανέφερε η εταιρεία ερευνών Capital Economics την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά πάνω από 20% τη Δευτέρα – στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1991 – εν μέσω της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το ζήτημα των περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή. Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια οικονομία και να οδηγήσει σε περαιτέρω αναθεωρήσεις των προβλέψεων προς τα κάτω.
“Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για το παγκόσμιο ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, καθώς αυτοί που πλήττονται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου (δηλ. οι χώρες – παραγωγοί) αντιδρούν συνήθως στον πόνο ταχύτερα από εκείνους που επωφελούνται από αυτήν (δηλαδή τους καταναλωτές), σημείωνε τη Δευτέρα ο Κωνσταντίνος Βενέτης, ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών TS Lombard.
Η Αθανασία Κοκκινογένη, αναλύτρια για την Ευρώπη στην εταιρεία ερευνών Duckier Frontier, τονίζει ότι “η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα αποδώσει νικητές και ηττημένους ανάλογα με το αν μια χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας ή εξαγωγέας πετρελαίου αντίστοιχα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού θα αντισταθμίσουν κάθε θετική οικονομική επίπτωση για τους καθαρούς εισαγωγείς πετρελαίου, ενώ θα επιδεινώσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τους καθαρούς εξαγωγείς πετρελαίου “.
Πηγή: Capital.gr