Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών απόψε.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Επιπρόσθετα ως προς το ζήτημα της οικονομίας αποφασίστηκε η «ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Όπως δήλωσε μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι τέσσερις προτεραιότητες είναι οι εξής:
1) Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω ότι σε αυτό το σημείο θα μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού.
2) Παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Συμφωνία να ανατεθεί στην Κομισιόν η ανάλυση των αναγκών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη δέσμευσή της και θα επιδιώξει κοινές δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας – RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μάσκες και τους αναπνευστήρες.
3) Έρευνα, συμπεριλαμβανομένου και εμβολίου. Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την έρευνα. Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια για να το πράξει.
4) Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα θα παρακολουθήσουν στενά και αμέσως.
Μακρόν: Συμφωνήσαμε στα αναγκαία μέτρα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας.
«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις: «Πήραμε μια σειρά από δραστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως μέσο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊού. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να ενισχύσουμε το σύστημα υγεία μας και να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες. Κάνω μια έκκληση σε αυτούς: Είναι πολύ σημαντικό, όλοι αυτοί να παραμείνουν σπίτι τους. Απαιτώ απ όλους όσους συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση και θα την περάσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι».