Εκτακτη σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και των θεσμών (EWG) πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της είναι να προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος η διπλή πρόταση της Κομισιόν που ξεδιπλώθηκε χθες σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ αλλά και τα αιτήματα κάθε κράτους – μέλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο του ελληνικού ΥΠΟΙΚ προγραμματίζεται να καταθέσει την ελληνική θέση-πρόταση (σ.σ. ανάλογες κινήσεις θα κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη). Η κυβέρνηση και χθες μέσα από συνεχείς διευρυμένες συσκέψεις υπό τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αρμόδιο υφυπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη, αλλά και με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού που εκπροσωπεί τη χώρα στο EWG, κατέγραψε τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες που “επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις” όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα αιτήματα
Η κυβέρνηση ζητά πολλαπλή ευελιξία: αναφορικά με το ύψος των στόχων, αλλά και με την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τους στόχους που θα διαμορφωθούν. Αναλυτικά, η ελληνική θέση περιλαμβάνει αίτημα:
* για ευελιξία στο ύψος των πλεονασμάτων ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοσθεί στα υπόλοιπα κράτη (που δεν βρίσκονται σε ενισχυμένη εποπτεία),
* για επιπλέον εξαίρεση δαπανών (πχ προσφυγικού) από τα πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν, αλλά και
* για αναπροσαρμογή των αναπτυξιακών στόχων με στόχο μεγαλύτερο περιθώριο δημοσιονομικών κινήσεων.
Η θέση του Πρωθυπουργού
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός χθες στο διάγγελμά του επεσήμανε πως “μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της”.
Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα πακέτα μέτρων (αναστολής φορολογικών/ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και ευελιξίας στην εργασία).
H θέση Σταϊκούρα στο Eurogroup
Πλέον προωθείται επίσημο αίτημα ευρύτερων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και του συστήματος υγείας από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. Σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν με την επόμενη κίνηση να προσδιορίζεται έως το τέλος Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση μετά τη σύνοδο της Δευτέρας (θα συζητηθεί και το θέμα της αλλαγής στόχευσης των κοινοτικών κονδυλίων και της “χαλάρωσης” των κανόνων περί κρατικών εγγυήσεων).
Αλλά και κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τόνισε ότι “χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης χθες επεσήμανε πως “είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη”. Εξήγησε έτσι πως αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου COVID-19, η Επιτροπή προανήγγειλε συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής και της ΕΚΤ και εξήγγειλε δυο παρεμβάσεις:
Κρατικές ενισχύσεις. Στόχος είναι αλλαγές ώστε να μπορούν να εισρεύσουν στις επιχειρήσεις που τις χρειάζονται και
Δημοσιονομικός χώρος. Η επιτροπή “θα αξιοποιήσει πλήρως την ευελιξία που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.
Προαναγγέλθηκε η υποβολή συγκεκριμένων ιδεών στο Eurogroup ώστε να “αποσαφηνίσουμε τάχιστα τους κανόνες του παιχνιδιού για τα κράτη μέλη” όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Παράλληλα, προωθεί την “Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού”. Στόχος η ταχεία διοχέτευση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού.
Η Επιτροπή θα προτείνει να παραιτηθεί φέτος από την υποχρέωσή της να ζητήσει επιστροφή των μη δαπανηθέντων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη.
Πηγή: Capital.gr