Η κυβέρνηση του Περού ανέπτυξε σήμερα δυνάμεις του στρατού για να μπλοκάρει μεγάλες οδικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα Λίμα, ενώ η αστυνομία περιόρισε την κυκλοφορία ανθρώπων καθώς η χώρα εφάρμοσε ένα μέτρο αναγκαστικής «κοινωνικής απομόνωσης» για την επιβράδυνση εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Στην γειτονική Παραγουάη, όπου έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί οκτώ κρούσματα του Covid-19, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλει μια οιονεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ, τοπική ώρα, με την αστυνομία να έχει την εντολή να συλλαμβάνει όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο.
Η Λατινική Αμερική βρίσκεται στο τελευταίο άκρο της παγκόσμιας καμπύλης των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 και τα κράτη της περιοχής ξεκίνησαν να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τη λειτουργία των σχολείων.
«Δεν είναι μια απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά είναι το κοντινότερο πράγμα», δήλωσε ο Παραγουανός υπουργός Εουκλίντες Ασεβέντο σε συνέντευξη Τύπου. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δικαίωμα στην μετακίνηση θα περιοριστεί».
Ορισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους εκείνοι που η εργασία τους είναι ζωτικής σημασίας, όπως η διανομή τροφίμων ή η μετακίνηση, θα συνεχίσουν να μετακινούνται, πρόσθεσε.
Χώρες σε όλη την Νότια Αμερική, όπως η Αργεντινή και η Χιλή, κλείνουν τα σύνορά τους σε μη κατοίκους τους, εν μέσω φόβων ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί στην Λατινική Αμερική με τον ίδιο τρόπο που συνέβη σε μέρη της Ασίας και της Ευρώπης.
Ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του, με 155 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, θα κλείσει τα σύνορά της σε αλλοδαπούς, με την ισχύ του μέτρου να ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη.
Στην Λίμα, στρατιώτες φορώντας κράνη και οπλισμένοι, αναπτύχθηκαν στην λεωφόρο Πασέο ντε λα Ρεπούμπλικα, μια κύρια οδική αρτηρία προς το κέντρο της πόλης, σταματώντας οχήματα και με αστυνομικούς να επιτρέπουν τη διέλευση σε οχήματα μόνο για έκτακτες ανάγκες, είτε για ιατρικούς λόγους.
Ο Περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα χθες το βράδυ ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 15 ημερών και το σφράγισμα των συνόρων της χώρας. Το Περού έχει 86 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η χώρα, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο, έχει αναστείλει συνταγματικά δικαιώματα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση και η συνάθροιση, αν και η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι θα εγγυηθεί τη λειτουργία σουπερμάρκετ, φαρμακείων, τραπεζών, βασικών υπηρεσιών και τη μεταφορά εμπορευμάτων.
«Πρέπει να σταματήσουμε τα πράγματα για να αποφύγουμε την εκθετική καμπύλη του κορονοϊού», δήλωσε ο Περουβιανός υπουργός Άμυνας Ουάλτερ Μάρτος στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο América Televisión.