Η πανδημία επελαύνει, χωρίς να υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην έχει κρούσματα. Χώρες ολόκληρες σε καραντίνα, πολίτες σε απόγνωση και οικονομίες σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο κοροναϊός δοκιμάζει έντονα την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και τη Βόρειο Αμερική ενώ ένα δεύτερο κύμα κάνει την εμφάνισή του στην Ασία.
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 36 και έφθασε τους 149 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα προστέθηκαν άλλα 4.191 και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 31.554, κατά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η Αυστραλία προειδοποιεί ότι επαπειλείται κρίση στο σύστημα υγείας
Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορονοϊού υπάρχει κίνδυνος να θέσει υπό τεράστια πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αυστραλία, την ώρα που τίθενται σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε αργά χθες νέους περιορισμούς, που προβλέπουν το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων, που δεν θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά σε μέτρα αποκλεισμού όπως αυτά που εφαρμόζονται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Τα νέα μέτρα περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να είναι παρόντες σε γάμους σε 5 – το ζευγάρι, το πρόσωπο που τελεί το μυστήριο και δύο μάρτυρες – ενώ σε κηδείες επιτρέπεται να παραβρίσκονται έως 10 άνθρωποι.
«Είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζητάμε από τους Αυστραλούς», αναγνώρισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία ξεπέρασε τα 2.250, ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, προειδοποίησε ότι εάν οι ουρές που εμφανίζονται έξω από τα γραφεία της βασικής υπηρεσίας πρόνοιας Centrelink αρχίσουν να εμφανίζονται στα νοσοκομεία, οι συνέπειες θα είναι θανάσιμες.
«Εάν ξεφύγει η κατάσταση, το σύστημα υγείας μας θα κατακλυστεί και ο κόσμος δεν θα σχηματίζει ουρές στο Centrelink για πληρωμές, θα σχηματίζει ουρά για μηχανήματα υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας, για αναπνευστήρες και κλίνες εντατικής θεραπείας και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό – δεν μπορείς να μπεις στην ουρά για μονάδες εντατικής θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριους στη Μελβούρνη.
Συμφωνία στη Γερουσία για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το «ιστορικό» σχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.
«Έπειτα από πολλές ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων [σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού] για το ιστορικό σχέδιο στήριξης [της αμερικανικής οικονομίας] ενώπιον αυτής της πανδημίας. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.
Η συμφωνία θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.
Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei απογειώθηκε (+8,04%) λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Μακόνελ για την επίτευξη συμφωνίας στη Γερουσία.
Το Τόκιο αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός νέων μολύνσεων-ρεκόρ μέσα σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171, που ξεπερνά αυτόν στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μετατρέπει την πρωτεύουσα στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, εξήγησε το NHK.
Ο κορονοϊός είχε προσβάλει 1.214 ανθρώπους στην Ιαπωνία έως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με το NHK. Από τους αριθμούς αυτούς εξαιρούνται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων έγινε αφού η κυβερνήτρια Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβληθεί αποκλεισμός της πρωτεύουσας, εάν παρατηρηθεί επιτάχυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.
Ο κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 420.000 ανθρώπους σε 196 χώρες και περιοχές, ενώ σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
107 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, 934 συνολικά
Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 107 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 934 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Από τους 107 ασθενείς, οι 27 μολύνθηκαν εξαιτίας της επαφής τους με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αρκετοί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί, ενώ σε 67 περιπτώσεις εκκρεμεί ή διενεργείται έρευνα για το πώς προσβλήθηκαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης καταμετρούν τέσσερις θανάτους από την πανδημία, ενώ στον αντίποδα 70 ασθενείς ανέρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. 860 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομεία.
Κορονοϊός-Κίνα: Άρση των περιορισμών στη Χουμπέι — πλην της Ουχάν, ως την 8η Απριλίου
Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.
Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.
Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.
Αντίθετα, στην Ουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.
Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.
Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Τους επτά έφθασαν οι νεκροί στο Περού
Ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στο Περού αυξήθηκε σε επτά νεκρούς χθες Τρίτη, καθώς 38χρονος υπέκυψε αφού μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στον Καναδά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο εξήγησε ότι ο άνδρας, που επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατέληξε σε νοσοκομείο της Λίμας τη Δευτέρα εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αρχικά η διάγνωση που είχε γίνει ήταν ότι παρουσίασε άτυπη πνευμονία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι υπέκυψε 66χρονη η οποία επέστρεψε από την Ισπανία τη 14η Μαρτίου έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό. Πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία.
Ως χθες Τρίτη, στο Περού είχαν διαγνωστεί συνολικά 416 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.
Αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ τίθενται σε εφαρμογή μεθαύριο στη Νότια Κορέα
Οι αρχές της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων μολυσμένων από τον κορονοϊό την ώρα που η καμπύλη της εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.
Η Σεούλ έχει ήδη επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ευρώπη, ειδικά την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν, υποχρεώνοντάς τους να κατεβάζουν μια εφαρμογή στα κινητά τους και να αναφέρουν συχνά εάν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης. Όλοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη εξάλλου είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την περασμένη Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σε-γκιούν ανήγγειλε πως παρόμοια μέτρα θα ισχύσουν για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, με δεδομένη την κατάσταση καθώς πολίτες μας που ζουν στη βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, ανήσυχοι λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης εκεί, αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα», εξήγησε ο Τσονγκ.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) γνωστοποίησαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 100 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 9.137. Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά ένα, στους 126 νεκρούς.
Από τα εκατό νέα κρούσματα, τα 34 τα οποία εντοπίστηκαν χθες ήταν ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα δεδομένα των KCDC.
«Πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα στον Παναμά
Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.
«Από τις 05:01 [σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας], την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.
Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.
Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).
Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.