«Αν η Ευρώπη δεν επιδείξει αλληλεγγύη και δεν προβεί σε διαμοιρασμό της του κόστους της κρίσης μεταξύ των κρατών- μελών, θα οδηγηθεί σταδιακά σε αποσύνθεση» διεμήνυσε στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 FM ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε απόφαση για την έκδοση ευρωομολόγου στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
«Τόσο το Brexit όσο και η άνοδος αντιευρωπαϊκών δυνάμεων συνδέονται με την ολιγωρία της Ευρώπης μπροστά σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «προηγήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και η προσφυγική κρίση. Είναι η τρίτη φορά που η Ευρώπη υπεκφεύγει μπροστά σε μια βαθιά κρίση που θα διαρκέσει πολύ καιρό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έβαλε πλάτη στα μέτρα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή, αλλά το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας» επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Να προχωρήσουν επιτέλους οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πιάσουν αμέσως δουλειά οι 2.000 νοσηλευτές» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη του εφοδιασμού «όλου του υγειονομικού προσωπικού της χώρας με μέσα ατομικής προστασίας, ώστε να μην έχουμε θύματα γιατρούς και νοσηλευτές, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες». «Δυστυχώς, όμως και σε αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντική καθυστέρηση και ολιγωρία από την πλευρά της κυβέρνησης».
Για το θέμα των κλινών εντατικής θεραπείας, κατήγγειλε το διπλασιασμό του κόστους νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ για το δημόσιο: «Όταν λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, το τελευταίο στο οποίο θα έπρεπε το κράτος να συνηγορήσει είναι η ιδιωτική κερδοσκοπία».
Εντωμεταξύ, επισήμανε τον «διπλό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία» ενόψει των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. «Αφενός κινδυνεύουμε με χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις και με εκτίναξη της ανεργίας, αφετέρου με μια ύφεση που δεν σχετίζεται επουδενί με αυτή που ζήσαμε».
«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και στήριξη των εργαζομένων, με πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους τους, για να μην έχουμε φαινόμενα αθρόων απολύσεων. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων, δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά και πυροσβεστικά. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να προβεί σε γενναίες κινήσεις, αφού έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ, δεν προσμετρώνται οι δαπάνες για τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό, και υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας το buffer αυτό των 35 δισ. ως «πράξη εθνικής ευθύνης».
Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε ότι «το κόστος της στήριξης των εργαζομένων βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης ανέρχεται μηνιαίως στα 640 εκατ. ευρώ», ενώ «η κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κάλυψη των μισθών στα 970 εκατ. ευρώ – διαφορά η οποία μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό».
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να «ανακαλέσει τις ρυθμίσεις διάλυσης της εργασίας, όπως η εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας». «Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας ανεπιστρεπτί» κατέληξε.