Στους 41 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα, μετά το θάνατο, σήμερα, ενός ακόμη ανθρώπου στην Καστοριά καθώς και ενός από την Ξάνθη.
Έχασε τη ζωή από τον κοροναϊό ένας ακόμη πολίτης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το έκτο θύμα από την Καστοριά, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με δεκάδες κρούσματα.
Eνας ακόμη ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχασε την μάχη. Πρόκειται για έναν 61χρονο που είχε παρουσιάσει ήπια συμπτώματα του ιού, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ όπου και κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας (30.3). Ο 61χρονος είναι το τέταρτο θύμα που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός στην Ξάνθη, η οποία μετράει ήδη 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού έφτασαν πλέον στα 1.156, καθώς προστέθηκαν άλλα 95 μέσα σε μία ημέρα. 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Μέχρι και την τελευταία επίσημης ενημέρωση ο νομός μετράει 44 κρούσματα, τη στιγμή που ο πληθυσμός είναι 40.000, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 5.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, 30 από τα κρούσματα που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.
Σε έκτακτη τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο «ειπώθηκε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηριχθεί το τοπικό νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο όπου τις τελευταίες μέρες δέχεται 8 – 9 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο ευτυχώς δεν είχαμε κάποια νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο της Καστοριάς από κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, ειπώθηκε η στήριξη που ήδη ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό. Αυτό που ζητήθηκε είναι να μπορέσει να υπάρχει προτεραιότητα στα τεστ της Καστοριάς γιατί προηγούμαστε χρονολογικά όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και φαίνεται καθαρά από την αναλογία που υπάρχει στην περιοχή σύμφωνα με τον πληθυσμό μας 1,1 σε κάθε 1000 κατοίκους».
Σε κίνδυνο οι πιο παραγωγικές ηλικίες
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, ο κοροναϊός φαίνεται πως προτιμά να μολύνει τις πιο παραγωγικές ηλικίες στη χώρα μας.
Ειδικότερα οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.
Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.
Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.