Δεν θα πρέπει να εμπνέουν καμία ανησυχία στον κόσμο τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στους δήμους Ξάνθης και Μύκης, τονίζουν, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος.
Ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι τα μέτρα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή, πάντα με βασικό και πρωταρχικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Επεσήμανε ότι για το θέμα υπήρξε, χθες το απόγευμα, επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και εκτίμησε πως η εφαρμογή των νέων μέτρων θα συμβάλει ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούν οι Ξανθιώτες», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε: «τα μέτρα -το τονίζω ξανά και ξανά- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας τα χειρότερα και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την εξάπλωση του ιού. Οι πολίτες της Ξάνθης είναι πειθαρχημένοι, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν χωρίς κανένα πρόβλημα στα νέα δεδομένα και ο καθένας από τη δική του μεριά θα επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλεται».
Ο δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε ακόμη και στην προσωρινή μετατροπή του κλειστού αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε χώρο φιλοξενίας ασθενών από τον κορονοϊό. Σημείωσε ότι έπειτα από συνεννόηση με το νοσοκομείο Ξάνθης, έχουν προνοήσει ώστε να διατεθούν χώροι του γυμναστηρίου για τη νοσηλεία ασθενών, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Για τον λόγο αυτό, το γυμναστήριο εξοπλίστηκε με 100 κλίνες, φιάλες οξυγόνου και αναπνευστήρες, όλα προσφορές ιδιωτών- χορηγών, τους οποίους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι «ο μέχρι στιγμής αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και οι τέσσερις νεκροί δε θα μπορούσαν να μην μας προβληματίσουν». «Τα νούμερα αυτά είναι υψηλά σε σχέση και με τον γενικό πληθυσμό της Ξάνθης και με τον μέσο όρο των γειτονικών νομών. Αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές του κ. Τσιόρδα, τότε πιθανόν ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει να είναι μεγάλος», υπογράμμισε.
«Εφόσον δεν μπορεί να γίνει μαζικός έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί από πού προέρχεται αυτός ο μεγάλος αριθμός φορέων», πρόσθεσε, «νομίζω πως τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα είχαμε ζητήσει κιόλας ως Ιατρικός Σύλλογος, όταν έγινε σήμερα σχετική συζήτηση με τους εμπλεκομένους φορείς. Βέβαια, ό,τι ισχύει για την πόλη της Ξάνθης ισχύει και για τον ορεινό δήμο Μύκης. Το είπα πολλές φορές και θα το επαναλάβω, ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, να σταθούμε μπροστά σε αυτό τον νέο ιό».
«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε, «ήταν επιβεβλημένο να ληφθούν περισσότερα μέτρα, τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει όμως να μας ανησυχούν καθώς όλη η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ακόμα και το μέτρο της διάθεσης των κλινών εντός του κλειστού γυμναστηρίου είναι ένα καθαρά προληπτικό μέτρο. Μέχρι στιγμής, το νοσοκομείο είναι απόλυτα οργανωμένο και ανταποκρίνεται όπου χρειαστεί».
Πηγή: ΑΠΕ