Η ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση ανάσχεσης του κορονοϊού στη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα, επιστρατεύοντας τα ευρεία δίκτυα εθελοντών, ιατρικού προσωπικού και εγκαταστάσεων που διαθέτει, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των αντιπάλων σεκταριστικών οργανώσεων να δηλώσουν παρών στην έκτακτη τούτη ανάγκη.
Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν στην πανδημία μία ύστατη ευκαρία για την πολιτική ελίτ να ανακάμψει και να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα της–έπειτα από ένα εξάμηνο έντονης λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην διεφθαρμένη διακυβέρνηση, τον σεχταρισμό και την οικονομική κρίση. Η εκστρατεία της Χεζμπολάχ (που στηρίζεται από το Ιράν και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ) απέναντι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ξεπερνά κάθε άλλη πρωτοβουλία. Η Χεζμπολάχ παρουσίασε χθες ένα από τα δύο διαγνωστικά κέντρα αναφοράς της και έναν στόλο από ασθενοφόρα–πολλά από τα οποία διαθέτουν αναπνευστήρες–που θα τεθούν στην υπηρεσία των νοσούντων από κορονοϊό, στo πλαίσιo της πανεθνικής της συστράτευσης. «Στόχος είναι να μειωθεί η πίεση που υφίστανται το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία και το κράτος. Διαθέτουμε μία δύναμη εθελοντών που ξεπερνά τους 25.000» δήλωσε ο αξιωματούχος της οργάνωσης Χουσέιν Φαντλάλαx.
Τα μέτρα της Χεζμπολάχ περιλαμβάνουν ένα τηλεφωνικό κέντρο, τρία κέντρα καραντίνας με 170 κλίνες και δυνατότητα επέκτασής τους στις 1.000 και 64 «κοινωνικές επιτροπές», που θα μπορούν να επιβλέπουν τις ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, προσθέτει ο Φαντλάλαχ. Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη να διαθέσει δικούς της γιατρούς και στο εθνικό σύστημα υγείας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο: «ο βαθμός προετοιμασίας είναι ο ίδιος (με έναν πόλεμο), όμως οι στόχοι είναι διαφορετικοί», είπε χαρακτηριστικά
Με τον Λίβανο να καταγράφει 463 κρούσματα κορονοϊού και 12 θανάτους, οι υπεύθυνοι υγείας προειδοποιούν πως το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει μία ραγδαία εξάπλωση του και πως το υπάρχον απόθεμα θα εξαντληθεί εν ριπή οφθαλμού, καθώς η οικονομική κρίση το έχει αφήσει ακάλυπτο. Κι άλλα κόμματα–Σουννιτικά, Χριστιανικά και των Δρούζων–έχουν αποδυθεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η απολύμανση δημοσίων χώρων, η διανομή τροφίμων και η πληροφόρηση για τη συνειδητοποίηση του κόσμου για την πανδημία. Το χριστιανικό κόμμα Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα προμηθεύθηκε αμέσως διαγνωστικά μέσα από την Κίνα για τις κινητές κλινικές του, ενώ ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ έκανε δωρεές σε νοσοκομεία και το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του οργάνωσε χώρους καραντίνας για όταν παραστεί ανάγκη.
Το σιιτικό Κίνημα Αμάλ του προέδρου του Κοινοβουλίου Σαΐντ Μπέρι ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει χρηματοδότηση στους δήμους για να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, ενώ το κίνημά του εμπλέκεται σε πολλές από τις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η Χεζμπολάχ, πέρα από τις δικές του. Επίσης το σουνιτικό Κίνημα του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Σαΐντ Χαρίρι έχει διανείμει τρόφιμα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που διήρκεσαν μήνες το βασικό σύνθημα ήταν «Κάτω όλοι. Και εννοούμε όλοι»!