Τις εισηγήσεις για έκδοση ευρωπαϊκών «κορονο-ομολόγων» απορρίπτει εκ νέου ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ χαιρετίζει τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος. Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το αποψινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει σε συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης 7ης Απριλίου) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα. «Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας αυτή την συζήτηση. Πρέπει τώρα να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα, αντί να αντιπαρατιθέμεθα για νέα εργαλεία, για τα οποία θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που δεν γίνεται γρήγορα», τονίζει ο Πρόεδρος της Bundestag και χαρακτηρηρίζει «απερισκεψία» την έκδοση ευρωομολόγων. «Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική ρυθμίσεων, να κάνουμε το σωστό. Η δράση και η ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό είναι το συνετό και δεν πρέπει να το παρακάμψουμε σε αυτή την τρομακτική κρίση», συνεχίζει, για να τονίσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη του παρελθόντος».
Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει πάντως ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κριτηρίων της ευρωζώνης για το χρέος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα ορθώς έκανε χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη», κρίνει και προτείνει ακόμη περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των κρατών – μελών. «Αν απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά τα κράτη – μέλη. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν τα κράτη να αυξήσουν το ποσό των εγγυήσεων του ΕΜΣ και να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι σκόπιμο», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάνει ακόμη λόγο για επέκταση των περιθωρίων ελιγμών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να μιλήσουμε για νέες προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού», εξηγεί. «Πιθανόν να πρέπει να διευρύνουμε τα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο υπάρχον σύστημα», διευκρινίζει. Απορρίπτει την πρόταση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να δημιουργηθεί έκτακτο ταμείο, διάρκειας πέντε ή δέκα ετών. «Θα ήταν πιο εύκολο και σκόπιμο να διευρύνουμε τα σχετικά ταμεία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Γιατί να δημιουργήσουμε νέα έκτακτα ταμεία;», διερωτάται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.