Η Φινλανδία θα αρχίσει να παρακολουθεί την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στον πληθυσμό της με τυχαιοποιημένα τεστ αντισωμάτων, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.
Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία θα αποστείλουν επιστολές-προσκλήσεις σε τυχαία επιλεγμένους πολίτες όλων των ηλικιών προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για αντισώματα τα οποία αναπτύσσουν οι ασθενείς που νοσούν από την COVID-19, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Τα πρώτα τεστ θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, Ελσίνκι, και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποφασίσει ποια μέτρα χρειάζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19, της αναπνευστικής ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.
«Ο κύριος σκοπός της έρευνας η οποία θα ξεκινήσει τώρα είναι να έχουμε επικαιροποιημένη πληροφόρηση για το πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα τα οποία δηλώνουν προηγούμενο συναπάντημα με τον κορονοϊό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια.
«Αξιολογώντας τα περιστατικά αντισωμάτων στον πληθυσμό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε ποια έκταση έχει εξαπλωθεί η επιδημία μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και σε διαφορετικές περιοχές.»
Η Φινλανδία έχει επιβεβαιώσει 2.176 κρούσματα κορωνοϊού. Είκοσι επτά άνθρωποι στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πεθάνει αφού μολύνθηκαν από τον ιό.
Στο μεταξύ, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αφίξεις από γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία που εφαρμόζει πολύ πιο ήπια μέτρα απέναντι στη διασπορά του ιού.
Στα μέσα Μαρτίου, η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της οποίας έκλεισαν τα σύνορα για όσους δεν ήταν κάτοικοι της χώρας — ωστόσο οι εργαζόμενοι μπορούσαν ακόμη να τα διασχίσουν.
«Επιπλέον της παράτασης των μέτρων [για έναν μήνα, έως τις 13 Μαΐου], οι απαιτήσεις καραντίνας για τους αφικνούμενους θα ενισχυθούν», δήλωσε σήμερα η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οϊσάλο, σε συνέντευξη Τύπου.
Με τα νέα μέτρα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν στο εξής άδεια από τον εργοδότη τους που θα δηλώνει ότι η διέλευση των συνόρων είναι απαραίτητη και θα πρέπει επίσης να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα.
Στα τέλη Μαρτίου, ένας Φινλανδός επιδημιολόγος είχε ζητήσει να τερματιστούν οι επαγγελματικές μετακινήσεις στα σύνορα στο πλαίσιο αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Σε κανονικές εποχές, χιλιάδες εργαζόμενοι και οικογένειες διασχίζουν τα χερσαία σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, που βρίσκονται στη Λαπωνία.
Αφότου τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ, περίπου 2.000 άνθρωποι εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Μέχρι χθες, Δευτέρα, η Σουηδία είχε καταγράψει 7.206 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 477 θανάτους.
Ενώ η Φινλανδία υιοθέτησε γρήγορα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, κυρίως θέτοντας σε απομόνωση το Ελσίνκι και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, η Σουηδία υιοθετεί μια σαφώς πιο ήπια προσέγγιση αφήνοντας ανοικτά τα δημοτικά σχολεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Η Οϊσάλο πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα κατάφεραν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Η κυβέρνηση λέει εξάλλου ότι εξετάζει τις επόμενες ημέρες να κάνει «μια συζήτηση για έξοδο» προκειμένου να προσδιορίσει τη στιγμή άρσης των περιορισμών.