Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον «πειρατή» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που απειλεί την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και με τις κινήσεις της παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο επιδίδεται η Τουρκία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα χρίζει με NAVTEX εαυτόν τοποτηρητή της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» έναντι των ελληνικών κινήσεων και απειλεί – ευθέως – την Αθήνα για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει απέναντι σε τουρκικά πλοία τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τη μεταφορά όπλων ή μεταναστών.
Οι νέες απειλές της Τουρκίας, που εντάσσονται στην πάγια και διαρκώς κλιμακούμενη πολιτική των προκλήσεων, ήρθαν με αφορμή το επεισόδιο με τουρκικό δεξαμενόπλοιο στις 2 Απριλίου. Το σκάφος που χαρακτηρίστηκε ύποπτο, μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Σάμου και Ικαρίας και τελικά εμποδίστηκε από σκάφη του λιμενικού να συνεχίσει την πορεία του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Τουρκία.
Στις 3 Απριλίου η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση NAVTEX (20051/20), υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πυρά από το Ελληνικό Λιμενικό, καλώντας όλα τα σκάφη να βρίσκονται σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή και να είναι σε επαγρύπνηση. Ακολούθησε νέα ασυνήθιστη NAVTEX την Τρίτη, με την οποία πλέον η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα ότι «επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο». Διαμηνύει δε ότι «το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμα να προστατεύσουν τις ζωές στη θάλασσα, να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής».
Τι μπορεί να συμβεί
Υπέργηρα πλοία, όπως το δεξαμενόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν και στο μέλλον από την Τουρκία, με στόχο την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων. Πλοία τα οποία εμμέσως θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός «θερμού επεισοδίου», στο πλαίσιο της πολιτικής πρόκλησης κρίσεων και εκβιασμών που ακολουθεί η Αγκυρα απέναντι στην Ελλάδα. Σύμφωνα άλλωστε με τη νέα NAVTEX, εάν τα σκάφη αυτά κληθούν να υποβληθούν σε έλεγχο από το Λιμενικό, μπορούν να καλέσουν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να παρέμβει για την «προστασία» τους…
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας και με νέες υπερπτήσεις, φτάνοντας τις 194 από την αρχή του χρόνου. Χθες ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στις 16.20 στη Ρω και στις 16.25 στη Στρογγύλη στα 31.000 πόδια.