Αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί το ΕΣΡ για να ελεγχθεί αν κάνει τη δουλειά για την οποία έχει την αρμοδιότητα κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης καθώς με βάση τα στοιχειά του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μια απόλυτη έλλειψη πολυφωνίας, καταστρατήγηση του πλουραλισμού, απόκρυψη, αποσιώπηση και επιλεκτική ενημέρωση.
«Να κληθεί το ΕΣΡ αμέσως μετά το Πάσχα ώστε να κάνουμε μία ευρύτατη συζήτηση για αν είναι σε θέση και για το αν κάνει αυτή τη δουλειά που έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα» σημείωσε ο Ν. Βούτσης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για την ΠΝΠ σχετικά με τη διάθεση κονδυλίου στα ΜΜΕ για την ενημερωτική καμπάνια κατά του κοροναϊού
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναλυτική λίστα 25 σελίδων για το τι προβάλουν λεπτό λεπτό οι ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών. «Είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα που είναι το κυβερνητικό. Έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η συνεργασία. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν μπορεί να γίνει σε λευκή επιταγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αιτούμαστε το να γίνει συζήτηση, ακρόαση του ΕΣΡ, αιτούμαστε σε κλίμακα διακομματική να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ μέσα από μία ανοικτή, δημιουργική συζήτηση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι θέμα δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης ακόμα και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση» τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα διερωτήθηκε πόσο ακούστηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια και από την ΕΡΤ οι απόψεις της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων στην υγεία που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή. «Επί όλων των θεμάτων που έρχονται δια των ΠΝΠ, πείτε μου πόσα λεπτά, σε ποια διάρκεια δελτίων ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εδώ; Αν δεν υπήρχε το κανάλι της Βουλής ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις των κομμάτων» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το κονδύλι στα ΜΜΕ, σημείωσε ότι «υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την γενική γραμματεία τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου που θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες για να υπάρχει μία υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου».
«Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη και σήμερα μέσω της ΠΝΠ δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μία εταιρεία, που δε ξέρουμε ποια είναι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στη Διαύγεια, όπως θα υπήρχε αν είχε προχωρήσει το σχέδιο μέσω της γενικής γραμματείας τύπου. Δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα, τα κονδύλια και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Είμαστε υπέρ μίας διακομματικής συναίνεσης σε μία ολόπλευρη στήριξη στο σύνολο των ΜΜΕ με βάση συγκεκριμένες αρχές που είναι καταγεγραμμένες στην πράξη του 2019».