Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ώστε να βγει σταδιακά η Ελλάδα από την καραντίνα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, ονομάζεται “recovery plan” και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία και περιλαμβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράμματα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισμού, να καταστρώσουν σχέδιο µε τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναφορά της αγοράς, της εκπαίδευσης και του τουρισμού σε κανονικούς ρυθμούς.
Ο έως τώρα προγραμματισμός περιλαμβάνει μια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισμών τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας μετά το Πάσχα. Βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθμού κρουσμάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, σημειώνει η εφημερίδα.
Ένα από αυτά τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση και που φαίνεται μέχρι τώρα να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα μέσα Μαΐου εμπορικά καταστήματα χαμηλού συνωστισμού (όχι τα πολυκαταστήματα) και πιθανώς κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όμως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.
Παράλληλα μελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστημα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτομα και πάνω δεν αναμένεται μετά τις 10 Μαΐου.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετά διάφορα σενάρια, από την τμηματική επάνοδο των τάξεων -πρώτα το λύκειο, μετά το γυμνάσιο κ.λπ.- έως και τη λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος του χαμένου χρόνου.
Η επόμενη μέρα
Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.
Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.
Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Τελευταία στη σειρά είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται ασφαλώς άμεσα και από την αντίστοιχη άρση των περιορισμών στις μεταφορές (πτήσεις από το εξωτερικό), με δεδομένα τα τεστ για τους επισκέπτες. Πιο αυστηρό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τα νησιά κι ιδίως για όσα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.
Ειδικά για τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εδραιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης που ήδη υπάρχει εξαιτίας του αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία, τότε θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Με τους άμεσους, δηλαδή, ανταγωνιστές της που χτυπήθηκαν σκληρά από τον ιό. Έτσι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) μπορεί να «μαζέψει» σε ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά, ενώ θα δοθούν κίνητρα και για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προκειμένου να σταθούν όρθιες όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και μαζί η εποχική απασχόληση.
Εν αναμονή της οριστικοποίησης ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς πρωτοκόλλου, που θα προσδιορίζει αυστηρούς κανόνες δηµόσιας υγιεινής στη λειτουργία των ξενοδοχείων και στην πραγματοποίηση των αεροπορικών πτήσεων, και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί μια προπαρασκευαστική περίοδο από 45 έως 60 ημέρες, μια πιθανή απόφαση για άρση των περιορισμών περί τα μέσα Μαΐου θα σήμαινε το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου.
Με πληροφορίες από “Εθνος της Κυριακής”