Οι αδέσποτοι σκύλοι μπορεί να είναι η πηγή της πανδημίας Covid-19 στους ανθρώπους, υποστηρίζει ένας κινεζικής καταγωγής Καναδός επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος σκύλος υπήρξε πιθανώς ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις νυχτερίδες (όπου εμφανίσθηκε αρχικά ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2) και στους ανθρώπους.
Από την αρχή της επιδημίας στην Κίνα και ακόμη περισσότερο όταν πια αυτή έγινε παγκόσμια πανδημία, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ο ιός έφθασε να μολύνει τους ανθρώπους. Οι νυχτερίδες είναι γνωστό ότι είναι φορείς αρκετών κορωνοϊών, γι’ αυτό θεωρούνται οι κατ’ εξοχήν ύποπτες και σε αυτή την περίπτωση.
Όμως οι νυχτερίδες δεν μετέφεραν άμεσα τον ιό στους ανθρώπους, αλλά κάποιο άλλο ενδιάμεσο ζώο, το οποίο είχε μολυνθεί από νυχτερίδα. Κατά καιρούς προτάθηκαν διάφορα ζώα, όπως τα φίδια και οι παγκολίνοι, αλλά στην πορεία «αποενοχοποιήθηκαν».
Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβα Χουχούα Σία, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Molecular Biology & Evolution», πιστεύει ότι αυτός ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης είναι κάποιος αδέσποτος σκύλος, ο οποίος έφαγε κρέας μολυσμένης νυχτερίδας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ιός εξελίχθηκε περαιτέρω μέσα στο έντερο του σκύλου, προτού μεταπηδήσει σε κάποιον άνθρωπο.
Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν όμως άκρως επιφυλακτικοί σε μια τέτοια θεωρία. Ο καθηγητής κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Τζέιμς Γουντ δήλωσε στην Independent:
«Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς ο εν λόγω ερευνητής μπόρεσε να συμπεράνει οτιδήποτε από την μελέτη του ή να κάνει τέτοιες υποθέσεις, πολύ περισσότερο ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξελίχθηκε μέσω των σκύλων. Έχει βγάλει υπερβολικά πολλά συμπεράσματα βασισμένος σε υπερβολικά λιγοστά άμεσα δεδομένα. Δεν βλέπω τίποτε στην έρευνά του που όντως να υποστηρίζει την υπόθεση του. Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να ανησυχούν».
Ο Σία παραδέχθηκε ότι πρόκειται μόνο για μια θεωρία και επεσήμανε πως η μεταπήδηση του κορωνοϊού από ένα άλλο είδος ζώου στον άνθρωπο «πρέπει να υπήρξε ένα πολύ σπάνιο συμβάν, αλλιώς θα υπήρχαν πολλαπλά ξεσπάσματα επιδημιών κατά τόπους».
Κινεζική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Science» προ ημερών, συμπέρανε ότι οι γάτες είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν το νέο ιό και όχι οι σκύλοι, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα ζώα συντροφιάς, όπως οι σκύλοι και γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό»