Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση κρουσμάτων κοροναϊού, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία επεξεργασίας των δειγμάτων, από το στάδιο της προετοιμασίας έως τον μοριακό έλεγχο. Κατά την περιήγησή του στις εγκαταστάσεις ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία του εργαστηρίου και ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ΕΚΕΑ σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, για να κάνουμε επιπρόσθετα αξιόπιστα τεστ μοριακού ελέγχου. Θέλω να σας συγχαρώ, γιατί κάνατε μέσα σε μέρες αυτά τα οποία θα χρειαζόμασταν, υπό κανονικές συνθήκες, μήνες για να κάνουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, να μπορούμε να εντοπίζουμε τις όποιες εστίες πολύ γρήγορα και πολύ αξιόπιστα. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δυνατότητα να κάνουμε μοριακά τεστ, δυνατότητα την οποία μας προσφέρετε εδώ, με τρόπο πολύ αξιόπιστο και γρήγορο. Αυτό μας κάνει και εμάς να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα συνολικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις όποιες νέες πιθανές εστίες. Αν δεν έχουμε αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το συνολικό μας σχέδιο».
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου για το έργο του. Επίσης επεσήμανε πως «μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε και να εξερευνήσουμε πιθανώς νέες τεχνολογίες οι οποίες όμως ακόμα, είναι στη φάση του δοκιμαστικού ελέγχου- το βαρύ πυροβολικό των τεστ θα είναι πάντα τα αξιόπιστα μοριακά τεστ». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για εθελοντές αιμοδότες, τονίζοντας ότι η εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου, η οποία επιτρέπει τη μαζική τέλεση μοριακών ελέγχων αίματος και την έκδοση αποτελεσμάτων εντός λίγων ωρών.
Στα τέλη Φεβρουαρίου το ΕΚΕΑ απέκτησε τρία συστήματα μοριακής εξέτασης cobas 8800. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε διαγνωστική μέθοδο για τον SARS-CoV-2 που διενεργείται από συστήματα αυτού του τύπου, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα και προμηθεύτηκε μία πρώτη ποσότητα 90.000 τεστ. Το σύστημα cobas 8800 έχει τη δυνατότητα να αποδίδει περίπου 1.000 αποτελέσματα σε διάστημα οκτώ ωρών. Μία από τις τρεις μονάδες έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού, ενισχύοντας περαιτέρω τις διαγνωστικές δυνατότητες της Ελλάδας. Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στα αποτελέσματα, χωρίς να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενων.