Σειρά ζητημάτων που άπτονται της προστασίας του ιδιωτικού βίου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid-19 τέθηκαν στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνου – Αλέξανδρου Σισιλιάνου, του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνου Μενουδάκου και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Λίλιαν Μήτρου.
«Τίθενται σημαντικά ζητήματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, από τη χρήση εφαρμογών, οι οποίες σχεδιάζονται για την ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων του ιού, και αφορούν την τηλεϊατρική, την τηλεεκπαίδευση, την τηλεεργασία, τα κριτήρια εισόδου σε ένα κατάστημα, αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται με βάση ηλικιακά κριτήρια», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έκρινε αντισυνταγματικό τον περιορισμό που επιβλήθηκε σε όσους είναι άνω των 65 ετών και κάτω των 18. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σημείωσε σχετικά πως η διάκριση δεν είναι απαγορευόμενη εάν υπάρχει στιβαρή επιστημονική βάση επί πραγματολογικών δεδομένων που αποδεικνύουν πως οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες.
Σχετικά με την εφαρμογή που σχεδιάζεται με τη συνεργασία της Google και της Apple, ο κύριος Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος επισήμανε πως «είναι άλλο να συζητάμε για μαζικές πληροφορίες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κρατική αρχική και άλλο πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα άτομα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σημείωσε πως η χρήση των εφαρμογών πρέπει να είναι εθελοντική. Ανέφερε ακόμη πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες τόσο για την ιχνηλάτηση των επαφών όσο και για τα δεδομένα θέσης υπενθυμίζοντας πως «έχει δώσει το πράσινο φως αλλά με αστερίσκους».
Ο κύριος Μενουδάκος αναφέρθηκε ακόμη στις ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών αυτών καθώς υπάρχει μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αναφέρει πως για να είναι αποτελεσματική η ιχνηλάτηση θα πρέπει η εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί από το 60% του πληθυσμού. «Οι εφαρμογές ενέχουν κινδύνους. Είναι όμως η ίδια η τεχνολογία που μπορεί να διαβλέψει αυτούς τους κινδύνους και να θέσει φραγμούς. Αυτές τις δυνατότητες επιχειρεί να ενεργοποιήσει η αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η άποψή μου είναι πως η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας παρέχει εγγυήσεις», πρόσθεσε.
«Η αρχή της αναλογικότητας πρέπει να είναι το βασικό μας εργαλείο», επεσήμανε η Λίλιαν Μήτρου. «Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα πρέπει να είναι αναγκαία και όχι παραπάνω από αυτά που χρειάζεται» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ