Διαφορετικός λόγω της πανδημίας του κοροναϊού θα είναι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, καθώς οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν εν μέσω αυστηρών μέτρων προστασίας.
Tην ανάγκη για αλληλεγγύη και για εργασία σε συνθήκες ασφάλειας επισημαίνουν τα συνδικάτα στα μηνύματά τους για την εργατική Πρωτομαγιά και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις κατά της «εργασιακής ζούγκλας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, των τροφίμων και σε άλλους τομείς που αναδείχτηκαν κρίσιμοι στη διάρκεια της δοκιμασίας.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία ενώ η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία – ημέρα μνήμης και εκδηλώσεων μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, πιθανόν το Σάββατο 9 Μαΐου.
Λόγω της 24ωρης απεργίας θα μείνουν ακινητοποιημένα ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά κέντρα της χώρας να τιμήσουν την ημέρα με κατάθεση στεφάνων με ολιγομελή εκπροσώπηση ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην Αθήνα , η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί στις 10:00 στο Σύνταγμα.
Η αστυνομία θα εφαρμόσει σχέδιο παρόμοιο με αυτό του Πάσχα. Στη μάχη για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων έχουν επιστρατευτεί περίπου 3.000 αστυνομικοί με 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.
Ιδιαίτερο βάρος στην Αττική θα δοθεί στους ελέγχους σε εθνικές οδούς και Αττική Οδό αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες που οδηγούν σε ύπαιθρο ή παραλίες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.
Στις σημερινές συγκεντρώσεις οι αστυνομικοί θα πρέπει να φροντίσουν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών»
Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αναγκαιότητά στήριξης της δημόσιας υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την εναντίωσή του «σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.»
Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ζοφερό εργασιακό μέλλον με αφορμή την πανδημία τονίζοντας στην ανακοίνωσή του: Ήδη εν μέσω πανδημίας μετράμε 70.000 απολύσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές και μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών που μετέτρεψαν συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις και να διαγραφούν τα χρέη όλων των εργατικών οικογενειών.