Σαν σήμερα το 1945 οι σοβιετικοί στρατιώτες υψώνουν στο Ράιχσταγκ τη κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και τερματίζουν νικηφόρα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο τη νίκη ενάντια στο ναζισμό, την ήττα του Χίτλερ και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη που άφησε πίσω του 22 εκατ. νεκρούς στη μάχη ενάντια στο φασισμό.
Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Στις 9 Μαΐου του 1945 οι σοβιετικοί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υψώνουν τη σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.
Στις 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.
Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη.
Η κόρη του Σοβιετικού Ήρωα εύχεται στο Sputnik: «Ειρήνη για όλους, να φύγει γρήγορα ο κορονοϊός»
Ο πατέρας της πέρασε στην αιωνιότητα μέσω της πασίγνωστης φωτογραφίας. Ήταν ο ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, που ύψωσε την κόκκινη Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ.
Κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, η Τσιάλα Καντάρια ηγείται της πορείας του Αθάνατου Τάγματος στην Αθήνα, υψώνοντας με υπερηφάνια τη Σημαία της Νίκης.
Ωστόσο, η κόρη του Μελίτωνος Καντάρια, του στρατιώτη που ύψωσε την κόκκινη Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ, δεν θα καταφέρει να παρελάσει φέτος, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, «μπλόκαρε την πορεία του Αθάνατου Τάγματος» στην Αθήνα.
«Δεν τα είχα καταφέρει ούτε πέρυσι. Είχα χτυπήσει χέρι και πόδι και έπρεπε να μείνω ξαπλωμένη. Πήγε η κόρη μου και η εγγονή μου. Φέτος όμως περίμενα να πάω. Τελικά ο ιός άλλαξε τα σχέδια. Δεν πειράζει. Ελπίζω όμως του χρόνου να είμαστε καλά και να είμαι εκεί» επισήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Sputnik.
Φέτος, συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της.
«Θέλω να βρεθώ για προσκύνημα στην εκκλησία (σ.σ. τη ρωσική εκκλησία της Αθήνας), να τους τιμήσω όλους, αλλά είναι επικίνδυνο λόγω του κορονοϊού. Κάθε χρόνο πήγαινα εκεί. Από εκεί ξεκινούσε η πορεία».
Δίνει επίσης τις ευχές της για την Ημέρα της Νίκης.
«Χρόνια πολλά για την Ημέρα της Νίκης, να ζούμε με υγεία, με ειρήνη. Εύχομαι κανένας λαός να μη βρεθεί σε πόλεμο. Κανείς να μην περάσει ξανά αυτά που πέρασαν οι γονείς μας. Να υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και να φύγει γρήγορα ο κορονοϊός».
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «αν δεν ήταν οι Ρώσοι, κανείς δε θα μπορούσε να νικήσει» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ιστορία του πατέρα της, είχε περιγράψει αναλυτικά στο Sputnik, πριν από λίγο καιρό.
«Δεν έφερε το κεφάλι του Χίτλερ, αλλά την ελευθερία», είχε πει μεταξύ άλλων για αυτόν.
«Τρεις Ελλάδες θυσιάστηκαν στον Πόλεμο»
«Η Τσιάλα Καντάρια, πρέπει να είναι σταθερά πρώτη στην πορεία και να σηκώνει τη σημαία της Νίκης» επισημαίνει στο Sputnik ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος, ένας εκ των συντονιστών του Αθανάτου Τάγματος ο οποίος μιλά για τη θυσία των Σοβιετικών για έναν πιο ελεύθερο κόσμο.
«9 Μαΐου. Είναι η πιο μεγάλη μέρα για τους Ρώσους και για την Ευρώπη. Δυστυχώς κάποιοι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να καταλάβουν, καθοδηγούμενοι από αμερικανικές πολιτικές ηγεσίες, ότι οι Ρώσοι ήταν εκείνοι οι στρατιώτες που έσωσαν την Ευρώπη από τη μπότα του κατακτητή. Η καταχνιά σκέπασε όλη την Ευρώπη και σώθηκε μόνο από τον Ρώσο στρατιώτη» αναφέρει ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος.
«Θυσιάστηκαν περίπου 30 εκατομμύρια άτομα. Τρεις Ελλάδες. Θα μπορούσαμε να είχαμε λιγότερες απώλειες. Κάποιοι λένε ότι τον πόλεμο κέρδισε ο Στάλιν. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τον πόλεμο κέρδισε η ανδρεία, η θυσία και ο πατριωτισμός του Ρώσου Στρατιώτη. Σημαντικό ρόλο στη νίκη έπαιξε και ο στρατάρχης Ζούκοφ, ελληνικής καταγωγής.
Ήταν μια νίκη με πολλές θυσίες. Μπορεί να χαρακτηριστεί και Πύρρεια για τις τόσες απώλειες. Και ο παππούς μου ο Ιάκωβος Ξανθόπουλος χάθηκε και πολλοί άλλοι Έλληνες. Κάθε οικογένεια της Ρωσίας έχασε και έναν άνθρωπο».
Το μήνυμα της 9ης Μαιου τον σημάδεψε στη ζωή του, ώστε να αγωνιστεί ενεργά κατά του ολοκληρωτισμού από όπου και αν προέρχεται.
Πηγή: Sputniknews.gr – Σαν σήμερα – ΑΠΕ-ΜΠΕ