Η ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης «Καταιγίδα 2020», περίπου 24 ώρες πριν την έναρξη, λόγω του κορονοϊού, προκαλεί… καταιγίδα στην Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται – χωρίς να τους κατονομάζει – κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.
Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση αργά το βράδυ, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνουν ότι «το αεροναυτικό τμήμα της Άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της».
Επιπλέον, όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της «Άσκησης Καταιγίδα» αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις».
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία περί ακύρωσης της άσκησης «Καταγίδα 2020» σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ έγινε από συγκεκριμένη «διαρροή», η οποία ήταν σε θέση να γνωρίζει σκέψεις ή προτάσεις, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπήρξαν διάφορες προτάσεις ή σκέψεις που εξετάζονταν για τις οποίες ήταν ενήμερο και το Μαξίμου, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Η απόφαση για μετάθεση της ημερομηνίας ελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, όπως είχαμε αναφέρει στο enikos.gr μετά από απόφαση του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος προηγουμένως είχε συσκέψεις με τους Αρχηγούς και των τριών Επιτελείων και κυρίως τον Αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, με τον οποίο είχαν κοινούς προβληματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos ο Στρατηγός Φλώρος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θυσιάσει στο ελάχιστο το ποσοστό από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και η ηγεσία του υπουργείου. Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και σίγουρα όχι εν καιρώ ειρήνης. Και τονίζεται το «εν καιρώ ειρήνης» διότι όπως έχει αναφέρει σε κάποια σύσκεψη στο πρόσφατο παρελθόν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ «η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ξεσπάει ένας πόλεμος, όλα τα εγχειρίδια και τα αρχικά σχέδια πάνε περίπατο».
Η πεποίθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ΕΔ έχουν διατηρήσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας: Αυτό του να βγουν αλώβητες από την κρίση του κορονοϊού και τουλάχιστον μέχρι να ανάψει το πράσινο φως από την επιτροπή λοιμωξιολογίας του ΕΟΔΥ, δεν πρόκειται να αναλάβουν το παραμικρό ρίσκο. Επισημαίνεται ότι μες στην Επιτροπή υπάρχει η συμμετοχή και Στρατιωτικών γιατρών, οι οποίοι επίσης λαμβάνουν μέρος στην τελική λήψη των αποφάσεων.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την γνωστοποίηση της αναβολής έναρξης της άσκησης «Καταιγίδα 2020» ήταν κατά τους κύκλους του ΓΕΕΘΑ, που συνομιλήσαμε, λίγο πολύ αναμενόμενες. Ίσως ορισμένοι, μάλιστα, να προσέγγισαν με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο την απόφαση, κάποιοι ίσως και να έβαλαν το «εγώ» πάνω από το εθνικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως μας εξηγούσαν, η άμυνα και η στρατηγική της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί σε αντιλήψεις με «οπαδικού χαρακτήρα» προσεγγίσεις. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει το πλεονέκτημα της επιλογής του τρόπου αλλά και του τόπου της απάντησης σε οποιονδήποτε τόνο. Η ψυχραιμία είναι ουσιαστικός πολλαπλασιαστής ισχύος σε έναν αγώνα που είναι μαραθώνιος και όχι ταχύτητας. Κι η ηγεσία των ΕΔ έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την επιτυχημένη ως σήμερα πολιτική και να τα εκμεταλλευτεί, σε ένα περιβάλλον ευμετάβλητο με την Τουρκία να έχει αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτη ή για να ακριβολογούμε… προβλέψιμα απρόβλεπτη.
Κι επιπλέον, όπως μας τονίζουν με νόημα, «εμείς αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πολύ καλά που βρισκόμαστε, ποια είναι η κατάσταση των στελεχών και η διαθεσιμότητα των μέσων, δεν βιαζόμαστε να αποδείξουμε κάτι. Η Τουρκία από την άλλη, εκτός από τον χαρτοπόλεμο των NAVTEX, δεν μπορεί να δείξει παρουσία ούτε στα βασικά».