Μέλη του κορυφαίου δικαστηρίου της Γερμανίας συνεχίζουν να υπερασπίζονται την αμφιλεγόμενη απόφαση που πήραν πρόσφατα αμφισβητώντας το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι τα εθνικά δικαστήρια έχουν περιορισμένο ρόλο στην εποπτεία των δικαστηρίων ολόκληρου του μπλοκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Peter Huber, ο οποίος συνέταξε την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι δικαστές ήθελαν η ΕΚΤ να αναλάβει την ευθύνη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να το εξηγήσει σε αυτούς που επηρεάζονται αρνητικά.
Ο συνάδελφος του Andreas Vosskuhle σε συνέντευξη που έδωσε αρνήθηκε εξάλλου ότι το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τον τελευταίο λόγο σε νομικά θέματα της Ευρώπης.
Σε δηλώσεις του στην Sueddeutsche Zeitung ο Huber επισήμανε ότι η ΕΚΤ “δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι είναι ο Άρχοντας του Σύμπαντος”, σημειώνοντας ότι θεσμοί όπως η ΕΚΤ, “που έχει μόνο οριακή δημοκρατική νομιμοποίηση, είναι αποδεκτοί εάν συμμορφώνονται αυστηρά στις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί”.
Το γερμανικό δικαστήριο στις 5 Μαΐου ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία καθώς δεν έχει επαρκώς δικαιολογήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί. Οι δικαστές έκριναν ότι η γερμανική Bundesbank δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εκτός και εάν η ΕΚΤ δικαιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές της μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Η απόφαση με ψήφους 7-1 έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύγκρουση των εθνικών δικαστηρίων με τα δικαστήρια της Ε.Ε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο δικαστήριο της Γερμανίας δεν ακολούθησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
“Η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη καθώς ενισχύει το κράτος δικαίου”, αναφέρει ο Vosskuhle στη Die Zeit. Οι αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων “είναι νόμιμες και τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να παρεμβαίνουν στις σπάνιες περιπτώσεις που οι ευρωπαϊκοί οί θεσμοί υπερβαίνουν σοβαρά τις αρμοδιότητες τους”.
Ο Huber δηλώνει επίσης ότι το γερμανικό δικαστήριο απλά θέλει αποδείξεις ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι εντός της αποστολής της. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει υπερβεί τις αρμοδιότητες της καθώς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα επειδή η Ευρώπη γνωρίζει μια κρίση, σημειώνει.
“Πρόκειται για ευθεία πρόκληση στις βασικές αρμοδιότητες του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε ένα πλαίσιο όπου Πολωνία και Ουγγαρία είναι επίσης υπό εξέταση σχετικά με διάφορες παραβιάσεις στην αρχή του κράτους δικαίου”, αναφέρει από την πλευρά του ο Sebastien Platon, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο University of Bordeaux. “Απορρίπτοντας [την απόφαση] είναι σαν να απορρίπτεις τον σκοπό του δικαστηρίου”.
πηγή: capital.gr