Κύκλοι της Κομισιόν και κοινοτικοί αξιωματούχοι που σχετίζονται με την προετοιμασία του eurogroup «διαψεύδουν κατηγορηματικά τρομολαγνικά σενάρια που διακινήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την θρυλούμενη κοινοτική οδηγία ‘‘νόμο που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο eurogroup’’ για κούρεμα καταθέσεων»…
Οι πηγές των δύο θεσμών μιλάνε για παρανόηση των προσπαθειών που γίνονται «για εισαγωγή κοινών και εκ των προτέρων γνωστών κανόνων για την τακτική αναδιάρθρωση και εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη στα πλαίσια της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης». Οι πηγές που μίλησαν το Real.gr επεσήμαναν τα εξής:
• Πρώτον,τόσο στο άτυπο eurogroup όσο και στο ecofin της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να ληφθεί κανενός είδους απόφαση,
• Δεύτερον αυτό που θα συζητηθεί θα είναι η πρόοδος των τεχνικών συζητήσεων για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕSM, δηλαδή η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ίδιο ζήτημα (ή κατά άλλους το δεύτερο σκέλος της εξυγίανσης)
• Τρίτον, η μόνη οδηγία που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι η ήδη γνωστή οδηγία Μπαρνιέ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο,
• Τέταρτον, το μόνο επιπλέον στοιχείο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το bail in των βραχυχρόνιων δανείων στη διατραπεζική αγορά, κάτι που ποσώς αφορά τον Ευρωπαίο καταθέτη – δεν θα είναι όμως αυτό το αντικείμενο των συζητήσεων στην Ιρλανδία.
Κύκλοι των Βρυξελλών καθιστούν σαφές ότι η εντολή που έχει δοθεί στους θεσμούς από τις 27 κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών είναι να σπάσουν το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων και κρατικού χρέους. Με βάση τη νέα στρατηγική, που είναι ήδη σχετικά γνωστή, οι τράπεζες πλέον μπορεί και να κλείνουν, αντί να ανακεφαλαιοποιούνται με τα λεφτά των φορολογουμένων, όπως γίνεται τακτικά στις ΗΠΑ. Οι καταθέσεις ως 100.000 είναι διασφαλισμένες και η κακή πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για φόρο στα ποσά και κάτω των 100.000 ευρώ δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Εξάλλου νωρίτερα χθες κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον τύπο στις Βρυξέλλες ήταν τεχνικά κατηγορηματικός για το γεγονός ότι το γενικό πρότυπο της κυπριακής διάσωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αλλού: «η δομή, το μέγεθος και η διάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου δεν έχει ούτε καν μακρινή συνάφεια με το τι συμβαίνει στα άλλα 26 κράτη μέλη». Ο αξιωματούχος αυτός δεν έχει πέσει ποτέ έξω σε αυτά που λέει, συνήθως αρκετά νωρίς.
Παρομοίως για την υπόθεση της ανάσχεσης της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank είπε πως «αυτά που λέγονται πως έχει σχέση με την Κύπρο είναι απόλυτες ανοησίες». Ο αξιωματούχος ήταν λάβρος και για τα διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν σχετικά με τις θρυλούμενες ενστάσεις της τρόικας: «η μόνη συμβουλή που έδινε από την αρχή η τρόικα στις ελληνικές αρχές ήταν να προσέξουν το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού φορέα που θα δημιουργηθεί στο τέλος. Παρά το ό,τι έχει γραφτεί η τρόικα δεν ενεπλάκη με κανέναν άλλο τρόπο. Δεν είπε τίποτε άλλο. Ό,τι άλλο έχετε ακούσει ή έχετε δει να γράφεται είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης η οποία μάλλον εκπορεύεται ή αντανακλά επιχειρηματικά συμφέροντα».
Αργεί η δόση
Σε σχέση τέλος με την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, αυτή δεν θα είναι στην ατζέντα του eurogroup και δε θα μπορούσε να είναι, εφόσον η τρόικα δεν έχει στείλει ακόμα την αναφορά της στο euroworking group. Όταν το κάνει θα έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση, με πιθανότερη την παραπομπή του ζητήματος στο eurogroup του Μαΐου.
Οι Βρυξέλλες πάντως προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να «χανόμαστε στα διάφορα νούμερα απολύσεων που ακούγονται» και δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε το μνημόνιο: 12.500 άτομα στη διαθεσιμότητα ως τον Ιούλιο. 25.000 ως τα τέλη Δεκέμβρη και παρουσίαση του οργανογράμματος των βασικών υπουργείων. Χωρίς αυτά, πολύ απλά δεν έχει δόση…
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΠΗΓΗ: real.gr