Καθώς οι χώρες προχωρούν στη χαλάρωση των lockdown τους, το άνοιγμα των συνόρων και οι κανόνες καραντίνας δημιουργούν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν οι FT, η Γαλλία επέβαλλε καραντίνα στις αφίξεις από την Ισπανία, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της Μαδρίτης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων αυτών από την περιοχή Σένγκεν.
Η Δανία προκάλεσε σύγχυση στη γειτονική Σουηδία –τη σκανδιναβική χώρα ου δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό- καθώς τα πολιτικά κόμματα στην Κοπεγχάγη εξετάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων στη Γερμανία, αλλά όχι στη Σουηδία.
Και ενώ «φουντώνουν» αυτές οι διαμάχες για το άνοιγμα των συνόρων, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δημιούργησαν μια «Βαλτική φούσκα», επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των τριών χωρών.
Σύμφωνα με τους FT, πρόβλημα υπάρχει τώρα και με τη Βρετανία, καθώς η ΕΕ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο πως εάν εξαιρέσει από την καραντίνα του μόνον τους επισκέπτες από τη Γαλλία, και όχι όλους τους ευρωπαίους πολίτες, αυτό θα οδηγήσει σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι FT, εγκατέλειψε τελικά την πρόταση για συνολική εξαίρεση όσων φθάνουν από τη Γαλλία από την σχεδιαζόμενη 14ήμερη καραντίνα, καθώς οι επικριτές ρωτούν για ποιόν λόγο να εξαιρείται από το πρόγραμμα μια ολόκληρη χώρα.
Οι βρετανικές αρχές θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο της καραντίνας αυτήν την εβδομάδα και, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα εξαιρούνται μόνο τα άτομα με βασικές εργασίες που πρέπει να ταξιδεύουν μεταξύ της Ευρώπης και της Βρετανίας για σκοπούς όπως η παράδοση εμπορευμάτων.
Μιλώντας στους FT, βρετανικοί μεταποιητικοί όμιλοι ζητούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις για ορισμένους ειδικευμένους εργάτες, προειδοποιώντας πως η πολιτική της καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις προμηθειών και σε απώλειες θέσεων εργασίας.